POLEMIKA U ITALIJI

U Torinu se izlaže ‘Prva Mona Lisa‘. Nastala je deset godina prije slavnog djela iz Louvrea...

Mona Lisa, Palazzo della Promotrice delle Belle Arti, Torino

 Marco Bertorello/Afp/Profimedia/Marco Bertorello/afp/profimedia
Čak 35 godina trajala su istraživanja koja su dovela do toga da su sliku neki stručnjaci pripisali Leonardu da Vinciju. No najveći ekspert za djelo renesansonog genija - ne slaže se s njima

To je slika koja je vjerojatno prošla više znanstvenih testova i ispitivanja od bilo koje druge slike u povijesti, čak 35 godina trajala su istraživanja koja su dovela do toga da su je neki stručnjaci pripisali Leonardu Da Vinciju.

Riječ je o "Prvoj Mona Lisi", djelu koje prikazuje, kako se vjeruje, Lisu del Giocondo kao mladu ženu, a za koje se smatra da je nastalo desetak godina prije one čuvene, izložene u Louvreu. Slika se trenutno može vidjeti na izložbi u Torinu u Società Promotrice delle Belle Arti (do 26. svibnja). Multimedijski i interaktivni izložbeni itinerer, koji prati sliku, govori, kako ističu organizatori iz Zaklade Mona Lisa "o fascinantnim misterijama i otkrićima koja je okružuju".

No slika je ubrzo nakon što je ovih dana izložba otvorena uz veliku pompu izazvala u Italiji burne polemike. Ne slažu se naime svi da je riječ o Leonardovom djelu. "Riječ je o pukoj komercijalnoj operaciji na u kojoj se izlaže smeće", izjavio ja kao i obično bez dlake na jeziku poznati talijanski likovni kritičar i povjesničar umjetnosti Vittorio Sgarbi koji je inače i podtajnik za kulturu u talijanskoj vladi. Sliku, prema njegovim riječima izlaže privatno tijelo a ne državni muzej i već je to indikativno.

"Nema sumnje da to djelo nije Leonardovo – kaže Sgarbi – nego kasna kopija Mona Lise, vjerojatno čak niti iz njegove radionice". Antonio Forcellino, još jedan poznati povjesničar umjetnosti i autor djela «Leonardo. Genij bez mira" slaže se s njim: "Uvijek će biti rasprava Leonarda da Vincija, ali u ovom slučaju postoji vrlo malo sumnji u autentičnost ovoga djela."

Tako u gradu u kojem se nalazi drugo najpoznatije djelo u svijetu renesansnog genija (Autoportret, koji se čuva u Kraljevskoj knjižnici), stiže "Mona Lisa iz Islewortha" - što je službeni naziv djela. Kontroverzna je i cijena ulaznice za izložbu, od čak 14 eura. "Čisto komercijalna operacija", ponavlja Sgarbi.

I najvaći stručnjak za Leonarda profesor s Oxforda Martin Kemp odbacuje tvrdnju da je Leonardo naslikao bilo koji dio ove slike.

Kemp pripisuje sliku Leonardovoj radionici, vjerujući da je to jedna od brojnih kopija Mona Lise koje su izradili suradnici, pomoćnici i učenici velikog umjetnika, iako, je moguće kako tvrdi Leonardov biograf Walter Isaacson "možda uz povremenu pomoć majstora".

"Prva Mona Lisa" postala je, inače, predmet međunarodne pozornosti kada ju je 2012. godine medijima predstavila Zaklada Mona Lisa (švicarska neprofitna zaklada), koja je objavila rezultate sakupljene nakon višegodišnjih studija. Povijesni dokazi pokazuju da su uvijek postojale dvije verzije Mona Lise Leonarda da Vincija. No, s obzirom na to da ne postoji izvorni pripremni crtež za Mona Lisu, smatra se vjerojatnim da je Leonardo možda naslikao jedan od dva portreta izravno na platnu prije nego što je radio na konačnoj verziji. Za neke je čak verzija iz Islewortha ljepša od slike u Louvreu jer je mnogo bogatija nijansama i tonovima.

Godine 1584. Gian Paolo Lomazzo – jedan od najuglednijih povjesničara umjetnosti svog vremena – već je potvrdio postojanje dviju Mona Lisa. Prema povijesnim izvorima prvi portret Mona Lise, onaj s mladom Lisom od dvadesetak godina koja sjedi između dva stupa, naručio je njezin suprug u Firenci između 1503. i 1506 i ostao je nedovršen. Drugi portret, potpuno dovršeno djelo sa zrelijom Lisom i bez stupova sa strane, naručio je Giuliano de‘ Medici i Leonardo ga je naslikao u Rimu desetak godina kasnije. Tehniku ​​korištenu u verziji, koja je sada izložena u Louvreu, Leonardo je razvio tek kad je Lisa imala više ili manje trideset godina, a razlika se jasno vidi i u dobi žena u dvije slike.

Slika "Prva Mona Lisa" donesena je u Englesku 1773. godine i čuvana je u dvorcu u Somersetu koji je pripadao privatnom engleskom kolekcionaru. Godine 1914. kupio ju je Hugh Blaker, umjetnik i trgovac umjetninama koji je živio u Isleworthu, gradu zapadno od Londona. Odatle dolazi naziv pod kojim je slika danas poznata: Mona Lisa iz Islewortha.

Godine 1960. sliku je kupio Henry Pulitzer, američki kolekcionar, koji je o njoj napisao i knjigu, u kojoj je tvrdio da se radi o ranijoj verziji slike iz Louvrea. Naposljetku, 2008. kupio ju je međunarodni konzorcij i čuvao u Švicarskoj, upravljajući njome preko Zaklade Mona Lisa, iste one koja sada organizira njezinu turneju po svijetu i izložbu u Torinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:30