INŽENJER I UMJETNIK

‘U umjetnosti koristim svoje golo tijelo. Simbol je otpora Ukrajinaca, naše želje za slobodom‘

Artem Humilevskyi

 Photodays Rovinj/
Artem Humilevskyi osvojio je drugu nagradu na međunarodnom festivalu fotografije Photodays u Rovinju, u kategoriji akt

Artem Humilevskyi fotograf je iz Ukrajine, trideset sedam mu je godina. Po profesiji je inženjer, i viši menadžer u tvrtki koja se bavi prehrambenom tehnologijom. Fotografijom se bavi posljednje četiri godine, u centru je u pravilu njegovo tijelo. Dobitnik je, među ostalim, Global Peace Photo Award 2022. Na međunarodnom natječaju Photodaysa koji 4. svibnja počinju u Rovinju, osvojio je drugu nagradu u kategoriji "Akt". Izlaže novu seriju, Korijeni, na kojoj je započeo raditi nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Uz "Korijene objašnjava: "Ova nesreća probudila je u Ukrajincima neki nepoznati kod; svi, pa i oni u najudaljenijem dijelu svijeta, osjetili su zov svoje zemlje, svog identiteta i potrebi za slobodom. Rad je nastao za vrijeme rata te govori o duhu, snazi korijena i povezanosti među nama. U Korijenima promišljam sebe na drugoj razini, kao dio zajednice, i tražim nove asocijacije identiteta koje se neće temeljiti samo na konceptu nacije. Nudim nove slike ideologije temeljene na fantaziji".

image

Privatni arhiv

Artem Humilevskyi

O njegovom radu govorimo i za Jutarnji. Na pitanje zašto je odabrao svoje tijelo kao primarni medij izražavanja, odgovara: "Godine 2020., kada je počela karantena i svi smo postali taoci vlastitih domova, razmišljao sam o tome, i koliko sam sebe razumijem i poznajem, pokazalo se da ne puno. Tako sam započeo rad na seriji autoporteta i sasvim je spontano ispalo da mi je tijelo u prvom planu".

image

Artem Humilevskyi

Photodays Rovinj/

Seriju "Korijeni" pokrenuo je nakon početka invazije na Ukrajinu. Kako objašnjava: "S početkom rata mnoge su se stvari promijenile za sve Ukrajince, svijet kakav smo poznavali, preko noći se urušio. Promatrao sam promjene u sebi, pojedincu koji je dio tog kao društva, počeo sam sebi postavljati pitanje "Što je biti Ukrajinac". Zanimalo me uroniti u vlastiti identitet, povezati se s precima i društvom".

image

Artem Humilevskyi

Photodays Rovinj/
image

Artem Humilevskyi

Photodays Rovinj/

Živio je, govori dalje, godinu dana u selu u regiji Odessa, odakle je njegova supruga rodom, a sada su se vratili u rodni Nikolajev. "Živimo u nadi da će Ukrajina uskoro izbaciti osvajače sa svoje zemlje i da ćemo obnoviti našu zemlju". Dio je njegovih fotografija i njegov sin. Kako reagira, pitamo ga, na njegovu umjetnost? "Prati moj proces i inspirira ga, želi biti dio njega, inspirira ga, i sam nudi nove ideje. Moj sin je jako ponosan na moje zanimanje".

image

Artem Humilevskyi

Phtodays Rovinj/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:42