Nikola Vudrag

‘U Varaždinu sam napravio najveći spomenik Nikoli Tesli na svijetu. Evo kako to je to izgledalo...‘

Nikola Vudrag
 Privatni Arhiv
Spomenik u obliku dalekovoda kipar je postavio ispred Tehnološkog parka

"Prije pola godine iz Zagreba sam doselio u Varaždin i u dogovoru sa Željkom Bunićem, direktorom Varaždinskog komunalnog poduzeća Varkom iznajmio bivšu tvornicu na sjeveru Varaždina u kojemu sam otvorio prostor kojeg sam nazvao "RezervArt". "RezervArt" je zapravo Hrvatska udruga za promociju i razvoj intelektualnog i umjetničkog stvaralaštva. Na 60.000 kvadratnih kilometara parka nalazi se tvornica u kojemu sam se smjestio s još svojih osmero kolega umjetnika i bliskih nam struka. Želja nam je oformiti umjetničku industriju koja može konkurirati ozbiljnijim inozemnim galerijama i institucijama" govori nam kipar Nikola Vudrag, koji je ovih dana u Varaždinu, ispred Tehnološkog parka, podigao kip Nikole Tesle visok trinaest metara.

Naš sugovornik, dalje, nastavlja: "Nakon useljenja i početka radova stigla je inicijativa iz grada Varaždina za najveći spomenik Tesli na svijetu. Krenule su sve pripreme, uslijedili elaborati od 120 strana koji su se bavili statikom te dokumentacijom. Sve je to trajalo dulje od same izrade kipa. Postav je krenuo prije mjesec dana, prvo pripreme cijele temeljne konstrukcije, uzemljenje, potom postavljanje nogu visokih do šest metara, pa lijevanje betona i namještanje balansa ravnine. Zatim smo s dvije dizalice od dvadesetak metara podigli gornji dio torza, ruku i glavu. Nakon šest mjeseci planiranja i tri godine, koje je "proveo" po ateljeima, inozemnim i domaćim izložbama, spomenik Nikoli Tesli konačno je našao trajni dom ispred zgrade Tehnološkog Parka u Varaždinu, gradskoj instituciji koja se bavi novim tehnologijama".

Nikola Vudrag reći će kako je "skulptura Nikole Tesle počela kao idejni projekt u sklopu promišljanja hrvatskog vizualnog identiteta, u kojemu bi se dalekovodi izmjenjivali sa skulpturama posvećenim mnogim stvarnim i ispripovijedanim protagonistima, među kojima su Tesla, Hrast, Slavoluk, Torpedo, Veli Jože, Medvjed i slično". Skulpturalne forme bi, pri tom, zamijenile neke od dalekovoda na turističkoj ruti diljem Hrvatske.

"Prije tri godine, spomenik je Tesli bila tek skica veličine šezdeset centimetara, sada ima trinaest metara i sad je trajno postavljen u Varaždinu" govori nam, dalje, ovaj kipar. U međuvremenu je skulptura bila pokazana povodom izložbe “Tesla Mind From The Future” u Zagrebu i Budimpešti. Te na još nekoliko umjetnikovih samostalnih izložbi, gdje su bili pokazani samo dijelovi skulpture zbog njezine veličine.

image
Nikola Vudrag uz spomenik
Privatni Album

Kako kaže: "Uz moje osobno divljenje "heroju Nikoli koji je pričao s munjama”, Tesla je danas postao simbol napretka, razvoja, duhovnosti, svega dobroga čemu možemo stremiti i takav, u tehničkom pogledu, najveći spomenik na svijetu tom geniju, simbol je i podsjetnik da nas sjeti kuda stremi naš duh i okrenemo ka općem razvoju i svakodnevnom boljitku".

Nikola Vudrag kipar je u svojim ranim tridesetim godinama, a među ostalim zastupa ga i pariška galerija Carré d’artistes, koja ima svoje podružnice u New Yorku i u Moskvi. Na Likovnoj akademiji u Zagrebu je studirao medaljerstvo. Tehničkom se dijelu posla učio odrastajući uz djeda koji je bio varilac i kovač. Radio je i za Subversive Film Festival, njegova je skulptura kao nagrada dodijeljena Oliveru Stoneu. Kada se podizao spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu, društvene je mreže obišao njegov rad koji je uistinu i - nalikovao prvom predsjedniku RH. Prethodno je imao manji atelje u jednom maksimirskom dvorištu, a kako u pravilu oblikuje veće skulpture, mogao ih je u takvom ateljeu držati tek u dijelovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 13:37