MUO JE SPREMAN

U Zagreb stiže ‘Večera u Emausu’ slavnog Caravaggia

U Muzeju za umjetnost i obrt privode se kraju opsežni pripremni radovi, koji uključuju i novi sustav klimatizacije u dijelu stalnog postava, te dodatne mjere zaštite. Naime, uskoro stiže “Večera u Emausu”, remek-djelo velikog Michelagnela Merisija da Caravaggia. Nikada veća i slavnija slika iz klasične europske povijesti umjetnosti nije u Hrvatskoj pokazana, a stajat će unutar stalnog postava muzeja, u baroknoj dvorani.

Kako smo već pisali, riječ je o poklonu Italije Hrvatskoj prilikom ulaska u EU, pa će cijelom događaju prisustovati i veleposlanik Italije u Hrvatskoj Emanuele D’Alessandro. “Treba napomenuti da su svi troškovi izložbe pokriveni, i osiguranje i prijevoz, sve do ulaska ove slike u naš muzej. Pokriveni su čak i katalozi”, ističe ravnatelj MUO Miroslav Gašparović.

Izdavač kataloga je Skira, riječ je hrvatsko-talijanskom izdanju, s tekstovima mnogih eminentnih talijanskih kritičara umjetnosti.

U pripremi su i mnogi suveniri uz izložbu, za koje je zadužen odjel marketinga na čelu s Vesnom Ledić. U suradnji sa sponzorima priprema se i nagradna igra preko koje će neki od posjetitelja otići u Pinakoteku Brera u Milanu, odakle je ovo djelo. Naime, postoje dvije verzije “Večere u Emausu”, jedna je u Nacionalnom muzeju u Londonu, druga je u Milanu.

Prema Caravaggiovim biografima, ova je slika nastala 1606., pet godina nakon prve verzije. U tom se razdoblju skrivao kod princa Maurizija Collone, zbog ubojstva svodnika Ranuccija Tomassonija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 05:41