RAZRIJEŠEN MISTERIJ

UHIĆEN SLIKAR KOJI JE U GARAŽI KOPIRAO DJELA POLLOCKA I ROTHKA

Otkrivena jedna od najdrskijih umjetničkih prevara

Punih 15 godina neki od najpoznatijih svjetskih trgovaca umjetninama i eksperata iz područja umjetnosti čudili su se naglom priljevu djela poznatih umjetnika apstraktnog ekspresionizma koja su se svako toliko pojavljivala na tržištu. No, misterij je napokon riješen.

Dok su se elitni kupci natjecali na aukcijama i nudili i po 17 milijuna dolara da bi na svom zidu imali kakvo platno Jacksona Pollocka, Willema de Kooninga, Marka Rothka, Franza Klinea ili Roberta Motherwella, policijski inspektori marljivo su istraživali i potom sve šokirali svojim otkrićem.

Prodavao na ulici

Naime, većina - ako ne i sva - djela, njih 63, koja su na prodajama zaradila više od 80 milijuna dolara, bila su izrađena u jednoj garaži u Queensu, u stanu talentiranog, ali nepoznatog umjetnika koji je u svoju opremu uložio, prenosi New York Times, tek nekoliko tisuća dolara.

Policija nije otkrila ime tog umjetnika, a jedini detalj koji su objavili onaj je da je u umjetničkoj školi na Manhattanu proučavao slikanje, crtanje i litografiju. Svoja djela ranih je devedesetih prodavao na ulicama New Yorka, gdje ga je primijetio jedan trgovac umjetninama iz Chelseaja, koji mu je “pomogao” da njegov rad postane jedna od najdrskijih umjetničkih prijevara.

Renomirana galerija

Uz neimenovanog umjetnika uhićena je i Glafira Rosales, trgovkinja umjetninama s Long Islanda koja mu je pomagala prodavati djela i prati novac, a većina djela prodana je preko renomirane galerije Knoedler & Company, u koju nitko nije posumnjao.

- Tkogod je napravio ove slike, morao je biti jako dobro informiran o samim metodama pravih umjetnika, jer ne samo da je puno pažnje posvećeno samim slikarskim tehnikama, već i konstrukciji okvira - izjavio je Jack Flam, predsjednik Dedalus fondacije i jedan od prvih stručnjaka koji je ustanovio da se radi o krivotvorinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:50