POVRATAK U NORMALU

UKIDANJE MJERA Rade muzeji u Splitu, Krapini, Vučedolu...

MILJENKO DOMIJAN Rad s izložbe koja se otvara 30. travnja

Jedna od mjera postupne normalizacije je i otvaranje muzeja, koje je bilo predviđeno za jučer, ali kako većina muzeja ponedjeljkom ne radi, već rade od utorka, tako je prvi radni dan ustvari danas.

No, kako se dobar dio zagrebačkih muzeja i galerija nalazi u centru grada, u građevinama koje su podignute daleko prije novih regulacija po potresu u Skoplju, mnogi su, pisali smo, stradali u potresu. Neki će se moći otvoriti za nekoliko mjeseci, a neki će se muzeji moći otvoriti tek sljedeće godine. Neki će izložbe raditi online. Primjerice, teško je stradao Hrvatski povijesni muzej. Kako su početkom sljedeće godine planirali izložbu posvećenu okrugloj obljetnici pedeset godina od Hrvatskog proljeća, za sada planiraju sadržaje nuditi online.

Pravila o distanci

Od muzeja koje smo zvali, jedini veći muzej koji danas u 11 sati otvara svoja vrata u Zagrebu je Muzej suvremene umjetnosti. Potvrdila nam te to ravnateljica MSU Snježana Pintarić. Muzej je velik, lako se mogu držati pravila o distanci, a u tijeku je, sve do lipnja, velika izložba “Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma”, posvećena slavnim umjetničkim ostvarenjima nastalima u okviru ove institucije osnovane 1953. godine, koja je kroz šest desetljeća proizvela više od dvije tisuće animiranih, dokumentarnih, edukativnih i igranih filmova te reklamnih spotova”.

Otvorena je i izložba Tome Savića Gecana. Prvu veću sljedeću izložbu spremaju za srpanj, kada gostuje međunarodni festival Organ vida. Grupni posjeti, naravno, za sada nisu u planu, a kako kaže ravnateljica MSU, “izračunali smo da u jednom trenutku u prostoru može biti 250 ljudi, sukladno kvadraturi pet tisuća.”

Ravnatelj Klovićevih Antonio Picukarić 30. travnja planira retrospektivu fotografija, životno djelo poznatog konzervatora Miljenka Domijana. Antonio Picukarić kaže: “Neće biti službenog otvaranja. Imamo pleksiglas i 1200 kvadrata na katu, a na ulazu će biti dezinficijensi za ruke.”

Jedan od rijetkih muzeja koji nisu stradali u potresu u Zagrebu je Tehnički muzej. Svoja će vrata, kaže nam ravnateljica Markita Franolić, otvoriti sljedeći tjedan, 5. svibnja. Kako kaže: “Muzej je neznatno stradao u potresu, i vjerujem da će svi popravci biti gotovi do tog datuma.” Ravnatelj Moderne galerije Branko Franceschi planirao je otvoriti izložbu Vatroslava Kuliša, no zgrada gdje se nalazi galerija u Hebrangovoj ulici još nije procijenjena sigurnom, tako da ne zna točan datum otvaranja. Franceschi se nada da će nešto ranije moći otvoriti Galeriju Račić, na Cvjetnom trgu, koja je pod Modernom galerijom, i u njoj se održavaju ili tematske izložbe ili one suvremenih autora.

Do 40 ljudi

Ravnatelj Muzeja grada Zagreba Vinko Ivić kaže da svoja vrata mogu otvoriti za par tjedana. Naime, muzej se nalazi na Gornjem gradu, ali je renoviran relativno nedavno, pa nije teško stradao.

Što se tiče, pak, ostalih hrvatskih muzeja, danas svoja vrata sigurno otvara Galerija umjetnina Split. Kako nam kaže v.d. ravnateljice Jasminka Babić: “Imamo veliku kvadraturu i možemo se prilagoditi svim propisima, tako da neće biti problem. Na ulazu će biti postavljeni dezinficijensi. Nećemo raditi, uobičajeno, ponedjeljkom, ali niti nedjeljom po novim propisima”, kaže. Može se pogledati stalni postav galerije te izložba talentiranog umjetnika mlađe generacije Josipa Tirića, koja je bila otvorena tek pet dana, potom se zatvorila zbog pravila o koronavirusu.

Julijana Antić Brautović, ravnateljica Dubrovačkih muzeja, govori nam da vrata muzeja otvaraju danas. “Mi imamo spremne uvjete, radit ćemo u dvije smjene i držati se preporuka, a napominjem i da je posjet za stanovnike Dubrovnika i okolice besplatan.”

Iz Muzeja Vučedolske kulture u Vukovaru kažu da je također otvoren od danas, i radit će od utorka do petka od 14 do 18 sati. Tako će biti do kraja ovog tjedna, hoće li se kasnije radno vrijeme mijenjati, ne znaju. I Muzej Krapinskog pračovjeka, govori nam Jurica Sabol, otvara svoja vrata, prvo “od 11 do 16 sati pa ćemo vidjeti. Možemo primiti do četrdeset ljudi.”

Tajnica Muzeja antičkog stakla Ana-Marija Maršić rekla nam je kako je na sastanku uprave odlučeno da muzej otvaraju 4. svibnja u skraćenom radnom vremenu, a zatim će slijediti preporuke Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:28