NESTALA SLIKA

Ukradeno 500 godina staro remek-djelo pronađeno u jednom ormaru u Napulju

Ukradeni pa pronađeni Salvator Mundi
 Laporta Salvatore/ipa/abaca/Abaca Press/Profimedia
Zaposlenici muzeja iz kojeg je ukradena nisu niti znali da je slika nestala jer zbog pandemije ta soba nije bila otvarana mjesecima

Slika stara 500 godina otkrivena je u jednom stanu u Italiji i vraćena u muzej - čije osoblje uopće nije znalo da je ukradena, piše BBC.

Kopija slavne slike Salvator Mundi, za koju se vjeruje da ju je naslikao Leonardo da Vinci, pronađena je u subotu u ormaru jedne spavaće sobe u Napulju.

Smatra se da je ovu kopiju naslikao jedan od da Vincijevih učenika.

36-godišnji vlasnik stana uhićen je zbog sumnje da je sakrio ukradenu robu, priopćila je policija.

"Slika je pronađena u subotu zahvaljujući briljantnoj i marljivoj policijskoj operaciji", rekao je napuljski tužitelj Giovanni Melillo za novinsku agenciju AFP.

Umjetničko djelo dio je zbirke Muzeja Doma u crkvi San Domenico Maggiore u tom gradu.

No, Melillo je rekao da dužnosnici nisu bili svjesni da je ukradena jer "soba u kojoj se slika nalazi nije otvorena već tri mjeseca" zbog pandemije koronavirusa.

Nije poznato kada je umjetničko djelo otuđeno, jer nitko nije prijavio da nedostaje, ali muzej je rekao da je slika još prošlog siječnja sigurno bila u muzeju.

Policija sada istražuje okolnosti krađe, ali nije bilo tragova provale u muzej.

"Vjerojatno je riječ o krađi koju je naručila organizacija koja se bavi međunarodnom trgovinom umjetninama", rekao je Melillo.

Nije poznato tko je naslikao umjetničko djelo, ali neki stručnjaci vjeruju da je Leonardov student Giacomo Alibrandi to mogao učiniti početkom 1500-ih.

Prikazuje Krista s podignutom rukom, a u drugoj drži staklenu kuglu.

Da misterija bude veća, i za originalnu sliku neki sumnjaju da je doista djelo Leonarda da Vincija. Leonardo je umro 1519. godine i sačuvano je manje od 20 njegovih slika.

Izvorni Salvator Mundi imao je veliki kozmetički zahvat - dasku od oraha na kojoj je slika izbušili su crvi i čini se da je u jednom trenutku prepolovljena. Nastojanja da se to obnovi rezultirala su i novim abrazijama.

image
Originalni Salvator Mundi Leronarda da Vincija
Francois Guillot/AFP

To, međutim, nije omelo kupce, a slika je postala najskuplja ikad prodana kada je na aukciji 2017. postigla cijenu od rekordnih 450 milijuna dolara.

Neidentificirani kupac sudjelovao je u nadmetanju putem telefona, koje je trajalo gotovo 20 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:21