ZAGREB ART FUTURE

Ulice će preplaviti spektakularne virtualne instalacije: Evo gdje ih možete vidjeti, treba vam samo mobitel

Jedna od instalacija koju će biti moguće pogledati kroz aplikaciju proširene stvarnosti

 Equinox/
Iza prve izložbe u proširenoj stvarnosti u zemlji stoji domaći startup Equinox Vision, a radovi će u gradu "stajati" mjesec dana

Zagreb Art Future prva je izložba digitalne umjetnosti u proširenoj stvarnosti u Hrvatskoj, a počinje sutra, u četvrtak u sklopu zagrebačke Artupunkture. Iza ovog projekta stoji hrvatski start-up Equinox Vision koji je razvio platformu za konzumiranje sadržaja proširene stvarnosti na mobilnim uređajima, a Martina Lucić Čanak, voditeljica poslovnog razvoja tvrtke, nam je detaljno objasnila na koji ćemo način moći pogledati umjetnička djela.

image

vr izložba

Equinox/

- Prvi korak je preuzimanje aplikacije Equinox XR iz Google Play trgovine na android telefonima ili Apple trgovine na IOS telefonima. Zatim treba dopustiti pristup kameri s obzirom da aplikacija koristi kameru mobitela da bi prepoznala sadržaj proširene stvarnosti na određenoj lokaciji. Korisnik nakon toga treba doći na lokaciju gdje se sadržaj nalazi, a znat će gdje je to jer unutar aplikacije postoji ikonica s oznakom karte. Kada se nju dodirne pojavljuju se karta i oznake gdje se točno nalazi sadržaj. Dalje vas mobitel usmjerava poput GPS-a. Gledajući kroz kameru mobitela vidjet ćete stvarni svijet oko sebe ispunjen sadržajem proširene stvarnosti, a to su u ovom slučaju umjetnička djela umjetnika iz Hrvatske i svijeta, objašnjava nam Martina.

Umjetnička djela nalaze se na više od trideset lokacija u gradu Zagrebu. Osim lokacija u centru poput Trga bana Jelačića, Zrinjevca, Tomislavca, Trga dr. Franje Tuđmana, izložba će se moći pogledati i na Bundeku, Jarunu i Maksimiru.

- Ići ćemo zapravo u sve zagrebačke kvartove; po Novom Zagrebu, u park Travno, Sloboštinu, Siget... Ovakva vrsta sadržaja najbolje se može doživjeti na velikim otvorenim prostorima, zato su ovi kvartovi idealno mjesto za konzumiranje takvog sadržaja, kaže Martina koja nam otkriva da je u drugim državama ovakav tip umjetnosti postao tehnološki trend koji postoji već nekoliko godina.

image
Equinox/

- New York, Hong Kong, Berlin, Vancouver, Toronto. Prateći sve te trendove u svijetu došli smo na ideju kako da ih povežemo s našim Start-upom Equinox Vision koji je razvio platformu proširene stvarnosti kroz koji se takva vrsta sadržaja može implementirati u samu platformu i to sve povezati kroz turizam, obogatiti kulturnu ponudu grada Zagreba, a da je istovremeno u skladu s najnovijim tehnologijama koje su trend u svijetu, priča nam.

Ipak ima i Hrvatska svoje umjetnike, pa tako među šest takozvanih centerpiece-ova imamo i radove domaćih umjetnika. Između ostalog izlažu Igor Puškarić koji je poznat po 3D modelingu te 2D i 3D konceptualnoj umjetnosti i animaciji te braća Veljko i Milivoj Popović koji su osvojili čak sedamdeset nagrada za animaciju. Osim njih tu su i Costas Picadas koji živi u New Yorku, Soliman Lopez iz Španjolske, Inverse iz Italije i Botina iz Kolumbije.

image
Equinox/

Svi oni imaju svoj specifični izričaj, no dobili su temu da njihov rad mora biti povezan s tri različite gradske površine; vodenom, urbanom i zelenom te su u skladu s time napravljeni radovi. Također, umjetnici koji su uz njih poslali svoje radove na izložbu, osim iz Hrvatske, dolaze iz Slovenije, Njemačke, Kanade i Bosne i Hercegovine.

image
Equinox/

Iz Equinoxa nam kažu kako još uvijek nemaju točne brojke dosadašnjih instaliranja aplikacije, ali ne sumnjaju da će odaziv biti dobar. Prvenstveno zato što je ovo prva takva izložba svjetske digitalne umjetnosti u proširenoj stvarnosti u Hrvatskoj, kaže nam Martina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:33