DIEGO OJEDA

Ulična umjetnost: U Barceloni se pojavio grafit na kojemu Rubiales u usta ljubi - Mikea Tysona

Luis Rubiales ljubi Jenni Hermoso

 Sports Press Photo/Ddp Usa/Profimedia/Sports Press Photo/ddp Usa/profimedia
‘U početku sam na muralu htio oslikati pobjedu španjolske ženske reprezentacije, ali kada sam vidio što se dogodilo s Rubialesom uvidio sam potrebu za osudom iskorištavanja moći‘

Na zidu u Barceloni osvanuo je grafit koji prikazuje predsjednika Španjolskog nogometnog saveza Luisa Rubialesa kao ljubi usta bivšeg američkog boksača Mikea Tysona, nekoć osuđenog za seksualno napostovanje jedne žene.

Grafit je izradio južnoamerički umjetnik i aktivist kao znak protesta zbog Rubialesova poljupca u usta nogometašice Jennifer Hermoso.

"U početku sam na muralu htio oslikati pobjedu španjolske ženske reprezentacije, ali kada sam vidio što se dogodilo s Rubialesom uvidio sam potrebu za osudom iskorištavanja moći, a koje je prisutno u raznim sferama društva", rekao je autor Diego Ojeda za novine El Mundo.

Španjolke su pobijedile s 1-0 Engleskinje u finalu Svjetskog prvenstva odigranog 20. kolovoza u Sydneyu, a euforični Rubiales je tijekom dodjele zlatnih medalja na podiju primio rukama za glavu igračicu Hermoso, privukao ju k sebi, te poljubio u usta pa se smijao.

"Bi li tako poljubio (nogometaše) Iniestu ili Carvajala?", pita se Ojeda, brazilsko-čileanski umjetnik.

Kako bi izrazio svoj protest protiv "samovolje muškarca na položaju nad ženom" spojio je Rubialesa s Tysonom, boksačem koji je bio u zatvoru od 1992. do 1995. godine zbog osuđujuće presude za silovanje jedne žene.

Rubiales tvrdi da mu je Hermoso dala dopuštenje za taj "spontani" i "euforični" poljubac, te da će "svoju nedužnost" braniti na sudu. Hermoso je poručila da ju je poljubio u usta protivno njezinoj volji i da je ona žrtva. Sindikat nogometašica i Španjolski nogometni savez zatražili su od Rubialesa da odstupi s funkcije, što on odbija tvrdeći da je nedužan.

Diego Ojeda izražava političke zahtjeve na način da ih povezuje s događajima u sportu.

Nedavno je oslikao mural s likom mladog tamnoputog brazilskog nogometaša Viniciusa Juniora koji se igrajući za Real Madrid žalio na rasizam tijekom gostovanja na stadionu u Valenciji.

Ojeda je oslikao i marokanskog nogometaša Achrafa Hakimija s majkom koja mu u lice daje poljubac kako bi podržao brojnu marokansku zajednicu u Španjolskoj, te prikazao "marokansku ljubav prema svojim majkama" te "podržao arapske dječake koji žele postati nogometaši".

Rubialesova majka, pak, tvrdeći da je Hermoso promijenila prvotni iskaz, tri dana je štrajkala glađu u crkvi gradića Motril dok zbog slabosti nije otpraćena u bolnicu. U četvrtak je izašla iz bolnice.

Međunarodna nogometna federacija FIFA u subotu je zabranila Rubialesu obnašanje dužnosti u nogometu na 90 dana dok traje disciplinski postupak. Nakon toga bi trebala donijeti konačnu odluku. Španjolski Sportski administrativni sud (TAD) trebao bi u nadolazećim danima donijeti presudu nakon zaprimljenih tužbi.

Rubiales se među ostalim brani i snimkom igračica koje neposredno nakon utakmice u autobusu zbijaju šalu na račun poljupca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:13