ARIJANA LEKIĆ FRIDRIH

Umjetnica je i danas bila na Trgu bana Jelačića, nastavlja performans protesta protiv onih koji kleče na trgu

Arijana Lekić Fridrih

 Domino/
‘Skup protiv kojeg stojimo itekako eksplicitno zaziva podređenu ulogu žene‘ smatra

"Skup protiv kojeg stojimo itekako eksplicitno zaziva podređenu ulogu žene. Naša poruka je jasna i jedna: ženska prava treba zaštititi. Kao država nemamo dovoljno razrađene mehanizme za to, žene i dalje nisu politička tema i prepuštene su same sebi, nejednake su u svakom pogledu, i u životu i u smrti. A tih smrti je svake godine sve više" stoji među ostalim u priopćenju kojeg je izdala Udruga Domino.

Udruga Domino i umjetnica Arijana Lekić Fridrih i danas su, ponovno, bili na Trgu bana Josipa Jelačića u borbi protiv retradizionalizacije društva i gubitka ženskih prava. Pridružile su im se i članovi ženskih udruga i mnogi građani.

Kako kažu, "Pozivamo građane da se pridruže inicijativama u svojim gradovima, a upućujemo i poziv novom vodstvu Kaptola da zaista pokaže promjenu u svojim redovima i distancira se javno ili prihvati odgovornost za sadržaj onoga što se u formi molitve zaziva u desetak gradova Hrvatske, uključujući i stotinjak metara od zagrebačke katedrale. Performans, okupljanje prve subote u mjesecu kontraakcija je moliteljima na Trgu, mjesečna borba koja se tiče svakog građanina sekularne Republike Hrvatske". Još jednom su podsjetili na situaciju u Poljskoj.

Podsjetimo, muškarci koji mole na Trgu, rekli su da "miroljubiv i apolitičan događaj u Zagrebu organizira bratstvo "Vitezovi Bezgrešnog Srca Marijina", a među ostalim mole da "za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru, "za život u predbračnoj čistoći...".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:18