CRVENA RUŽA

Umjetnica je i ove subote stala pred molitelje, sada u Rijeci: ‘Niti jedna više!‘


Performans umjetnice Arijane Lekić Fridrih medju moliteljima pred Katedralom sv. Vida.
 

 Damir Skomrlj/Cropix
Arijana Lekić-Fridrih je držala crvene ruže te plakate poput: ‘Prošle godine u Hrvatskoj je ubijeno 9 žena‘, ‘Niti jedna više‘, ‘Jesi li samo predizborni rekvizit...

Performans umjetnice Arijane Lekić Fridrih među moliteljima, ove je subote izveden pred katedralom sv. Vida u Rijeci, na trgu Grivica, a bila je organizirana i policija. Sve je prošlo bez izgreda, za razliku od prošlog mjeseca u Splitu. Njezin je rad, podsjetimo, reakcija na muškarce koji u molitvi kleče svake prve subote u mjesecu u desetak gradova diljem Hrvatske.

Udruga Domino koja organizira ovaj performans "Tiha misa", održan šesnaesti put po redu, među ostalim je poručila:

"Već gotovo godinu i pol, svake prve subote u mjesecu u Hrvatskoj se odigravaju skupovi koji kroz simboliku molitve krunice potenciraju dodatnu neravnopravnost žena, ograničavajući njihovo slobodno kretanje i zazivajući smanjenje njihovih Ustavom zagarantiranih građanskih prava".

image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix

Dalje navode: "Skup protiv kojeg stojimo itekako eksplicitno zaziva podređenu ulogu žene. Naša poruka je jasna i jedna: žene u ovom društvu treba zaštititi od nasilja - onog iz "molitve" i onog u obitelji. Kao država nemamo dovoljno snažne mehanizme za to, žene su možda danas ipak postale politička tema, ali i dalje su prepuštene same sebi, nejednake u svakom pogledu, i u životu i u smrti.

image
Damir Skomrlj/Cropix

Arijana Lekić-Fridrih je držala crvene ruže te plakate poput: "Niti jedna više!", "Prošle godine u Hrvatskoj je ubijeno 9 žena", "Jesi li samo predizborni rekvizit"...

image
Damir Skomrlj/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:00