‘Tiha misa‘

Umjetnica performansom odgovorila ‘Vitezovima‘ koji kleče na Trgu bana Jelačića: ‘Nesigurni su...‘

 Goran Mehkek/Cropix
Arijana Lekić Fridrih upozorava na čak 14 slučajeva femicida protekle godine, te 1709 poziva žrtava rodno uvjetovanog nasilja

Umjetnica Arijana Lekić Fridrih, i ove je subote, kao i prije mjesec dana, održala performans "Tiha misa". Uz muškarce koji mole na Trgu bana Jelačića, sada već neko vrijeme, svake prve subote u umjesecu, umjetnica je osmislila performans. Stajala je preko puta njih, uz Manduševac, s bijelom ružom ispred sebe i brojkom 128.

Kako se navodi iz udruge Domino koja je organizirala ovaj performans: "Tiha misa" je intervencija u javnom prostoru umjetnice Arijane Lekić Fridrih u produkciji udruge Domino kao reakcija na nedavno intenziviranu re-tradicionalizaciju navodno sekularnog hrvatskog društva koju provode muškarci klečeći i moleći svake prve subote u mjesecu na glavnim trgovima raznih gradova u Hrvatskoj, uključujući i Zagreb. Muškarci, nesigurni u trenutno stanje patrijarhata, glasno mole na trgovima " pokušavajući reafirmirati itekako narušen tradicionalni i jedini ispravni koncept muževnosti".

image

Tiha misa

Domino

Pojavili su se, tako, muškarci koji su odlučili redovitim javnim okupljanjima uslišiti svoje molitve o preuzimanju "odgovornosti u svojim obiteljima kao rješenje (među ostalim) problema pobačaja". Također pišu: "Arhaični modeli rodnih podjela i društvenih uloga, a pogotovo ovakvih koje se oslanjaju na neupitne i isključivo muške "glave obitelji" došli su glave prevelikog broja žena u ovome društvu da bismo zanemarili budućnost koju ovi muškarci nameću.

Građansko društvo temeljeno na jednakosti nema taj luksuz ignoriranja ovakvih inicijativa koje zazivaju uspostavu i veću "vlast" glavara i poglavara u obitelji te koje time propagiraju arhaične modele patrijarhalnog nasilja.

Problem tzv. glavarstva muškaraca očituje se u porastu statistike vezane uz zlostavljanje djevojčica, djevojaka i žena. Prva "Tiha misa" održana je u prosincu 2022. godine istovremeno kao i okupljanje muškaraca koji bi tako silno željeli biti glavari da redovitim molitvama na otvorenom čekaju njihovo uslišenje. Tada smo ih podsjetili da istraživanja Europskog instituta za rodnu ravnopravnostdovode u nedvosmislenu vezu manjak rodne ravnopravnosti i poraznih brojki femicida i nasilja nad ženama. Naime, uz čak 14 slučajeva femicida u 2022. godini, ostaje i činjenica da je u 2022. godini Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja izvijestio da je od studenoga 2020. godine do prosinca 2022. primio 1709 poziva žrtava rodno uvjetovanog nasilja".

image

Tiha misa

Domino

Muškarci, pak, na Trgu, rekli su da "miroljubiv i apolitičan događaj u Zagrebu organizira bratstvo "Vitezovi Bezgrešnog Srca Marijina", a među ostalim mole da "za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru, "za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova, "za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu", što su neke od točaka.

image

Vjerski skup muškaraca u organizaciji bratstva ‘Vitezovi bezgrešnog srca Marijina‘

Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:14