Radikalan pogled

Umjetnice oslikale sjajan ekološki kalendar za 2023.: ‘Žene su najpogođenije klimatskim promjenama, no rijetko uključene odlučivanje‘

Rad Mije Akrap

 Biljke su zelene
Projekt je pokrenula Antonia Šarić, autorica inicijative Biljke su zelene, i realizirala ga u suradnji s 13 umjetnica

Domaće umjetnice ilustrirale su prvi hrvatski Klimatski kalendar kako bi humanizirale utjecaje klimatskih promjena.

"Klimatski kalendar služi kao podsjetnik na to da se svi suočavamo s posljedicama klimatskih promjena, ističe međuovisnost i povezanost svega na Zemlji, buđenje prirode uspoređuje s buđenjem svijesti o održivim praksama, propituje čistoću energije koja dolazi iz obnovljivih izvora e naš odnos prema hrani i potiče uzgoj i autohtonih biljaka", predstavlja projekt Klimatskog kalendara njegova idejna začetnica Antonia Šarić, koja je ujedno i autorica inicijative Biljke su zelene.

"Vizuali Klimatskog kalendara ističu međuovisnost svega na Zemlji, snažnu i fragilnu stranu prirode, našu ranjivost i izloženost posljedicama klimatskih promjena te potiču na svjesnu promjenu ponašanja kako bi zajedno zaštitili postojeći život na Zemlji", kaže.

Prvi hrvatski Klimatski kalendar 2023 "pruža osnažujući radikalan pogled na održivu budućnost i potiče na akcije koje trebamo činiti upravo sada", kaže Šarić.

image

Rad Mije Akrap

Biljke su zelene
image

Rad Albe Miočev

Biljke su zelene
image

Rad Petre Divković

Biljke su zelene

Klimatski kalendar Šarić je realizirala u suradnji s 13 umjetnica: Enom Čuček, Klasjom Habjan, Agatom Lučić, Albom Miočev, Anom Kovačić, Apolonijom Lučić, Crystal Clean, Enom Jurov, Josipom Tadić, Mijom Akrap, Petrom Divković i Sofijom Pašalić.

Njihov je cilj bio humanizirati utjecaje klimatskih promjena i osnažiti zajednicu u kojoj žive.

image

Rad Ane Kovačić

Biljke su zelene

Brojna istraživanja pokazuju, dodaje Šarić, da su upravo žene najviše pogođene klimatskim promjenama, međutim, njihova uključenost u procese odlučivanja i donošenja politika koje se bave pitanjima zaštite okoliša te klimatskim promjenama je vrlo mala.

"Budući da klimatske promjene osnažuju već prisutnu neravnopravnost u društvu, na izradi Klimatskog kalendara 2023. radile su isključivo žene. Kroz umjetnost i dizajn nastoje aktivirati ljude da svjesno mijenjaju navike i provode nužne akcije kako bi se prilagodili klimatskim promjenama i postali otporniji na njih", ističe.

Klimatski kalendar izrađen je, saznajemo, od održivih materijala, recikliranog papira i metalne spirale, i u potpunosti je reciklabilan ukoliko otpad pravilo odvojite, ali može se i prenamijeniti. Svaka ilustracija nakon korištenja se može uokviriti i pokloniti dragoj osobi ili ju se može zadržati za sebe.

Klimatski kalendar 2023. se može naručiti slanjem upita na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i na Instagram profilu @biljkesuzelene. Profit od prodaje bit će korišten za provođenje akcija informiranja o klimatskim promjenama i načinima prilagodbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:51