Ljudski otpad

Umjetnicu zamotanu u papir za meso u Splitu bacili u kontejner za smeće

 Josko Supic/Cropix
Performans Olje Einfalt izraz je nezadovoljstva postupcima Grada prema umjetnicima

Olja Einfalt održala je performans naziva "Ljudski otpad" točno u podne u Podrumima kao, kako je sama navela u najavi događaja, "izraz nezadovoljstva postupcima Grada prema umjetnicima koji su izgubili prostor za izlaganje i rad".

Na ulazu u Podrume s Rive na podu su se mogle pronaći fotografije "Crvenog Peristila", Van Gogha, umjetnička djela poznatih svjetskih umjetnika, ali i upaljeni lumini te krizanteme kao simbol pokopa umjetnosti i umjetnika koji od Nove godine ne mogu imati štand za prodaju eksponata.

U Podrumima su pobrojani umjetnici čiji će eksponati, kako je navedeno na performansu, sada završiti u smeću. Uz eksponate se nalazio i plakat na kojem se nalazi glava Ivice Puljka na tijelu ženske osobe, iznad njega leti orao s dronom kao, vjerojatno, referenca na odnose Albanije i Srbije, a iza njega cruiser naziva "Astra Zeneca" (cjepivo protiv koronavirusa) te, vrlo vjerojatno, djelatnik Komunalnog redarstva i Civilne zaštite, turisti i transparent "Organiziraj se ili gladuj", Mona Lisa i pas.

Performans je započeo umatanjem Olje u papir za pakiranje mesa nakon čega je i sama postala izložbeni eksponat. Pokraj štanda je pisalo:

- Ležeći živi eksponat Olja Einfalt, akademska slikarica, dizajnerica i performerica, prisutna je od 1989. do 2024. godine. Restauratori su potvrdili njezino izvrsno stanje, zaključivši da ne zahtijeva nikakve intervencije. Ovaj izloženi artefakt predstavlja Olju kao vječni trag umjetničke izvrsnosti, podsjećajući nas na moć umjetnosti koja ne poznaje granice vremena.

U svemu su joj pomagali zamaskirani perfomeri koji su potom natočili šampanjac u dizajniranim čašama. Nakon toga su krenuli bacati eksponate zamotane u papir za meso u vrećice za smeće s oznakom Grada Splita i natpis "Miješani otpad" uz povike: "Bacaj" i "Bacaj umjetnička djela!"

Nakon toga su perfomericu stavili u veliku crnu vreću za smeće i ubacili je u zeleni kontejner i krenuli s njom prema Rivi. Na kraju perfomerica izlazi iz kante, skida sa sebe vreću za smeće i ostaje u kombinezonu uz poruku:

- Nadam se da smo osjetili barem malo umjetnosti u Splitu. Ako je u Podrumima mrak, mi smo zato osvijetlili umjetnost sve greške ovoga grada koje su napravljene - kazala je Olja Einfalt pred tridesetak građana, medija i drugih umjetnika koji su je došli podržati.

Pobrojani su umjetnici poput Aleksandra Guberine, Ive Marušića, Bože Jelenića, Momčila Goluba, Meri Pense, Tea Baočića čiji će eksponati sada, prema porukama s performansa sada završiti u - smeću.

image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image

Umjetnica Olja Einfalt izvela je performans u Dioklecijnovim podrumima

Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:32