SLAVEN TOLJ

Umjetnik govori o životu, tuzi, sjećanju, gubitku, napuštenosti, nemogućnosti komunikacije, porazu i smrti

Slaven Tolj

 /Zefrey Throwell
Početak rata u Ukrajini 2022. godine Tolja je vratio ratnoj tematici, među ostalim sjećanjima na proživljena ratna iskustva 1990-ih u Hrvatskoj

Na glavnoj gradskoj šetnici u Omišu Slaven Tolj izveo je performans u kojem je sudjelovalo više slučajnih prolaznika.

Umjetnik je stajao u velikom okviru, s druge strane okvira je u plesu i komunikaciji s umjetnikom bio netko od prolaznika, a oko njih su raspoređena ogledala na kojima su u uglu stavljene crne posmrtne trake, zrcala koja stvaraju refleksiju života i smrti.

„Afaziju“ je Tolj izveo u sklopu omiškog festivala suvremene umjetnosti, Almissa Open Arta. Afazija se referira na gubitak govora s čim se i umjetnik susreće otkako je imao dva moždana udara.

U isto je vrijeme u Sarajevu, u sklopu WARM Festivala u porušenoj dvorani nekadašnjeg kina “Sutjeska”, danas zgradi Društva Crvenog krsta/križa BiH, postavljena izložba Art War na kojoj Tolj izlaže zajedno s bosanskohercegovačkih, hrvatskim i umjetnicima iz šire regije. Riječ je o izložbi fotografija, video radova ...

Toljevi radovi pokazuju stalni dualizam - slabost i snagu, želju za ostankom i za odlaskom, napuštanjem i vezanjem. Umjetnički radovi koje Tolj stvara zadnjih su godina još bolniji i sveobuhvatniji. Progovaraju o životu, tuzi, sjećanju, gubitku, napuštenosti, nemogućnosti komunikacije, porazu i smrti.

Izloženi radovi povezuju Dubrovnik i Sarajevo, ratno iskustvo dva grada te reflektiraju Toljevo umjetničko iskustvo vezano za te gradove.

image

Slaven Tolj

/Zefrey Throwell
image

War Art

/Promo
image

War Art

Početak rata u Ukrajini 2022. godine Slavena Tolja vratio je ratnoj tematici, među ostalim sjećanjima na proživljena ratna iskustva 1990-ih u Hrvatskoj: “24. veljače 2022. godine čistio sam vrt oko Galerije Flora u Dubrovniku. Zapalio vatru da spalim korov koji sam prikupio, točno u momentu kada je počeo rat u Ukrajini. Tog momenta su mi se vratila sjećanja na sve: rat u Dubrovniku, rat u Sarajevu, 1991. i sve godine rata. I od tog momenta ne mogu prestati misliti o tome. Obzirom da nisam u mogućnosti izraziti sve što želim riječima, radovi umjetnika, koji su meni važni, izražavaju moje riječi i moja osjećanja.“, kaže Tolj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 01:34