PARALELNA STVARNOST

Umjetnik uz pomoć AI napravio portret legende: ‘Ovako bi izgledao Dražen Petrović da je živ!‘

 Screenshot/Filip Filković Philatz Facebook
‘Netko mi je poslao screenshot komentara ‘Jeste li vi ludi?‘. Ali to nije nikakav napad niti parodija...‘

"Fan sam Dražena Petrovića i uvijek mi je rani završetak njegove priče bio tragičan pa sam htio vidjeti kako bi izgledao da je još uvijek živ, kakva bi mu bila karijera. Kada sam generirao nekoliko slika i dobio malo starijeg Dražena sa sijedom kosom napravio sam reel koji zamišlja kakva bi njegova putanja u NBA-u bila da je bila malo duža, komentira redatelj i umjetnik Filip Filković Philatz svoju objavu na Facebook profilu.

image
Screenshot/Filip Filković Philatz Facebook

Reel naziva "Dražen Petrović (Beyond 1993) - AI‘s Take on What Could Have Been, koji se može pogledati na Philatzovom Instagram ili Facebook profilu, prvi je u predstojećoj seriji AI radova koji će se baviti zamišljanjem nastavka karijera nekih prerano preminulih hrvatskih legendi ili onih iz bivše Jugoslavije.

"Dobio sam ideju da isto napravim i za Dinu Dvornika kada ću imati malo vremena", najavljuje Philatz, koji pojašnjava namjeru iza ideje.

image
Screenshot/Filip Filković Philatz Facebook

"Netko mi je poslao screenshot komentara ‘Jeste li vi ludi?‘. Ali to nije nikakav napad niti parodija, već pogled u paralelnu stvarnost koji istražuje što je moglo biti. To je jedna od čari umjetne inteligencije, da možemo probati vidjeti u čarobnu kuglu", zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. studeni 2023 13:13