UČENICA TOŠE DABCA

UMRLA MARIJA BRAUT Otišla je kultna fotografkinja, nasljednica slavne zagrebačke škole

 Fedja Klaric/Cropix

U 86. godini umrla je Marija Braut, poznata fotografkinja i nasljednica slavne zagrebačke škole fotografije, javlja HRT .

Marija Braut, dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među kojima i Nagrade Grada Zagreba. Posljednju veliku izložbu - "Nepoznati Zagreb Marije Braut" imala je prije godinu dana u Umjetničkom paviljonu. Bilo je izloženo stotinjak crno-bijelih fotografija Zagreba kakav pamte starije generacije.

Braut je rođena 1929. u Celju, a od 1941. je živjela u Zagrebu gdje je maturirala i započela studij arhitekture. Fotografijom se počela baviti 1967. kao učenica i suradnica majstora fotografije Toše Dabca. Prvu samostalnu izložbu imala je 1969. u Galeriji SC u Zagrebu, a održala ih je više od stotinu samostalnih i niz skupnih u zemlji i inozemstvu. Objavljivala je u novinama, časopisima, umjetničkim katalozima i surađivala s brojnim kazalištima.

Njezine se fotografije čuvaju u zbirkama u Muzeju grada Zagreba, Muzeju za umjetnost i obrt, Muzeju suvremene umjetnosti, Hrvatskom državnom arhivu.

O svom životu i radu progovorila je u dokumentarnom filmu "Marija hoda sama" iz 2009.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:19