ISKRIČAV I BRITAK

Umro je poznati splitski karikaturist Branko Efendić Efi. Najpoznatiji je po legendarnom liku Paška

Branko Efendić Efi

 Vojko Bašić/
Efi je Paška objavljivao 80-ih godina u Slobodnoj Dalmaciji s tekstom Đermana Senjanovića Ćiće

U Splitu je u četvrtak u 78. godini umro poznati splitski karikaturist Branko Efendić Efi.

Po struci nastavnik likovnog odgoja, piše Slobodna Dalmacija, Efi je karikature objavljivao u gotovo svim brojnim domaćim listovima, među ostalima i u splitskome Pometu i Berekinu. Karikature Branka Efendića Efija s lakoćom su prelazile i državne granice pa je objavljivao i u inozemnim publikacijama.

Ipak Efi je najpoznatiji po svome liku legendarnoga Paška kojega je objavljivao 80-ih godina u Slobodnoj Dalmaciji s tekstom Đermana Senjanovića Ćiće.

Nije se mogao tada zamisliti dan da se ne pročita Paško, duhoviti i oštri komentator svakodnevice. Životni događaji i situacije, kao i duhovite i oštre replike Paška i njegove duhovite i "prgave familije", uz Efijev oštar crtež, nasmijavali su široko čitateljstvo Slobodne Dalmacije.

Za svoj rad Branko Efendić Efi dobio je nagradu Slobodne Dalmacije "Emanuel Vidović‘ za životno djelo u području umjetnosti 2020. godine. Na samoj dodjeli nagrade Efi je pokazao da je duhovit, iskričav i britak, kao pravi pripadnik splitske humorističke škole.

image

Strip Paško

Slobodna Dalmacija/

U razgovoru za Slobodna Dalmacija, s Jakovom Kosanovićem Efi je ovako objasnio nastanak kultnoga Paška:

Kako ste došli do Paška s Ćićom?

- E, to mi je najdraži dil života. To van je bilo zahvaljujući Nikici Marinkoviću. Ćićo je s njim razgovara u stilu - možemo li mi napraviti neku stalnu karikaturu za novinu štajaznan...

I Nikica govori: aj napravite pa mi donesite. Mi smo napravili i donili i on je to odma prihvatija, razumiš. Onda smo mi stvarali te likove, razumiš, jer Paška nisi moga radit bez cile fameje. Jer malo ti je odnosa. Fali ti života, znaš kako to ide.

I onda smo mi dodali Vinku ka ženu mu, onda Leopolda ka sina. A Leopold znaš kakvi je bija hahaha. Onda Marijeta ćer. Vanbračno dite, mali Paškvalino. I tako je to išlo.

Ćićo je dobija otkaz u Transjuga. Jer ga je direktor posla u Liku da osnuje podružnicu za prijevoz materijala kojekakvih. I sad će on sa Bačvica ić u Liku hahaha. Mo‘š mislit.

I dolazi ti Ćićo kukajući, govori: "Efi, znaš šta, moran ić na bolovanje". Ja mu govorin: "Pa evo ti doktor Bokun". On je psihijatar bija, iz Vrlike, u Berekinu se bavija vicevima. I on ti njemu da bolovanje na godinu dana. Govorin ja Ćići: lipo si šempjast hahaha.

E a Bokun je u to vrime u Vrlici gradija kuću. I pozva nas prijatelje: "Aj pomozite, nalivan ploču". Govori Ćićo: "Moran se dokazat, da mi da još godinu dana. Ti Efi trpaj, a ja ću vozit karijolu."

A oni puntižel stoji pod 45 gradi, nemoš hodat po njemu normalno. Pitan ga ja: "Koliko ću ti natrpat?" "Puno! Krcato!", govori Ćićo "da se vidi!". Nije dvi odveja gori, doša: "Smanji." I tako po dana. Kad više nije moga, okrenija se gori na teraci prema svima i govori: "Neće mali više bit lud." Hahaha.!, rekao je Branko Efendić Efi u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:51