ODLAZAK VELIKANA

Umro jedan od najvećih hrvatskih dizajnera Arsovski: Oblikovao vizualni identitet 70-ih i 80-ih

Mihajlo Arsovski
 Damir Krajač/Cropix
Njegova su djela u fundusu znamenite njujorške MoMA-e, Muzeja moderne umjetnosti. Najpoznatiji su njegovi radovi za Teatar &TD

Jedan od naših najvećih dizajnera Mihajlo Arsovski preminuo je u osamdeset četvrtoj godini života. Arsovski će ostati upamćen kao dizajner koji je oblikovao vizualni identitet sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Posljednjih desetak godina, pa i više, povukao se posve iz javnosti, nije uopće davao intervjue, nije se niti pojavljivao na dodjelama nagrada.

Njegova su djela, među ostalim, u fundusu znamenite njujorške MoMA-e, Muzeja moderne umjetnosti. Najpoznatiji su njegovi radovi za Teatar &TD, a riječ je o više od dvije stotine plakata za to kazalište, te za tjednik Pop Express.

image
Dizajn Mihajla Arsovskog za Teatar &td

Oblikovao je čitave edicije Biblioteke Razlog, Prolog, BiblioTEKA... Naslovnicama knjiga ovog autora bila je posvećena i izložba u Galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva.

image
Jedan od omota koje je za znamenitu biblioTEKU dizajnirao Mihajlo Arsovski

Zastupljen je u važnom izdanju ugledne izdavačke kuće Taschen The History of Graphic Design čiji je autor Jens Müller. Ove je godine dobio Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

Arsovski je rođen u Skoplju u srpnju 1937. godine, a preminuo je u Zagrebu, samo nekoliko mjeseci nakon smrti njegove supruge, prevoditeljice Vesne Arsovski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 18:28