Dubravko Mataković

Upravo sprema i kontroverzni album ‘Zgode i nezgode Ante Pavelića‘, kojeg su mu zamjerali i ‘lijevi‘ i ‘desni‘

Dubravko Mataković

 Ivan Posavec/
U Laubi je predstavljena monografija posvećena opusu poznatog autora stripa. ‘Izbacivao sam svu mržnju, strah, ogorčenost, osjećaj nemoći i ostale loše osjećaje‘

Kad je prošli tjedan u zagrebačkoj Laubi predstavljena veličanstvena monografija Dubravka Matakovića, bio je to za ljubitelje stripa događaj godine. Možda i zato što je to najdeblja i najteža strip publikacija koja se do sada u nas pojavila. Reklo bi se da su tu svi Matakovićevi stripovi, ali nije tako. "Morali smo dio tabli izbaciti jer bi ih bilo previše, no uvrstio bih i još neke da nisu izgubljene." Monografiju je inicirao Hrvoje Duvnjak, Dubravkov kolega. "On živi u Đakovu, preko puta knjižnice, pa ih je uspio nagovoriti. Đakovačka Gradska knjižnica je izdavač. No, i Vinkovci su pomogli, i Ministarstvo kulture i Županije i drugi."

U monografiji se pojavljuju glavni Matakovićevi nositelji serijala, Mali Ivica, Glištun Gmižić, Lutajući reporter Zdena, itd., sav taj čudesni svijet crtača koji se valjda jedini na svijetu kalio kao istinski underground autor. Možda najluđe stripove Mataković je godinama radio iz podruma svoje kuće u Vinkovcima, za vrijeme Domovinskog rata, i uvrnutim humorom pravio budale od onih koji su mu slali granate na glavu. "Izbacivao sam tako svu mržnju, strah, ogorčenost, osjećaj nemoći i ostale loše osjećaje."

Malo se zna da je Mataković završio Odsjek grafike na zagrebačkoj Likovnoj akademiji, no od 2017. i sam predaje na Akademiji u Osijeku. "To je kolegij koji se zove Grafičko pripovijedanje, u stvari strip. Izvodi se praktično. Studenti dobivaju poduku u crtanju stripova, a neki na tome i diplomiraju."

Mataković redovito objavljuje Overkloking table na portalu net.hr, od kojih je dio i u monografiji. Inače, sprema i kontroverzni album Zgode i nezgode Ante Pavelića, za koji su mu "lijevi" zamjerili što se bavi ustašom, a vjerojatno i "desni", oni koji su mu dali dotaciju, shvativši da se radije bavi nestašlukom, nego ustašlukom.

A rock bend Septica u kojem je Mataković frontmen? "U dogovoru s Croatia Recordsom poslao sam spot i pjesmu, single s novog albuma koji završavamo. Valjda će onda biti i svirki."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:28