TRADICIJA DUGA 752 GODINE

Ušli smo u Muzej farmacije podignut u sklopu novog investicijskog projekta vrijednog 53 milijuna eura


JGL na Svilno
 

 Franko Colori/Cropix
Novi prostor sadrži i bogatu povijesnu zbirku profesora Vladimira Grdinića, najvećeg povjesničara farmacije, koji je tijekom pola stoljeća skupljao i čuvao muzejske eksponate

Izložbeni prostor JGL Muzeja farmacije s farmaceutskom zbirkom prof. Vladimira Grdinića jedan je od novih sadržaja objekta na Svilnom koji je izgrađen u sklopu novog investicijskog projekta JGL-a INTEGRA vrijednog 53 milijuna eura. U modernom objektu nalaze se laboratoriji za istraživanje, razvoj i kontrolu kvalitete, suvremeni pilot-pogon, uredski prostori, restoran za zaposlenike i goste, a projekt proširenja izložbenog prostora muzeja vodili su Eva Usmiani Capobianco, članica Upravnog odbora JGL-a, i Marin Pintur, voditelj Muzeja farmacije. Podsjetimo, JGL je u listopadu 2020., u suradnji s Gradom Rijekom i Muzejom grada Rijeke, u riječkoj Užarskoj ulici osnovao JGL Muzej farmacije, prvi specijalizirani muzej farmacije u Hrvatskoj, u kojemu je predstavljena hrvatska i svjetska povijest farmacije.

- Pored stalnog edukativnog muzejskog postava u centru Rijeke na novih 400 kvadrata suvremeno uređenog prostora predstavljamo rijetku i vrijednu zbirku 1800 muzealija s područja praktične i znanstvene farmacije. Ista obuhvaća staru povijesnu oficinu s kraja 18. stoljeća iz ljekarne Komiža našeg magistra Enea Forempohera sa Sušaka - kaže Eve Usmiani Capobianco, dodajući da je ljekarna obogaćena i VR aplikacijom virtualnog ljekarnika koji pacijente upoznaje s terapijama.

image
Franko Colori/Cropix
image
Franko Colori/Cropix

Novi prostor sadrži i unikatnu, bogatu povijesnu zbirku profesora Vladimira Grdinića, najvećeg povjesničara farmacije, koji je tijekom pola stoljeća skupljao i čuvao muzejske eksponate. Ona uključuje pregled postanka i razvoj sveučilišne nastave farmacije u Hrvatskoj, zbirku isprava, farmakopeja, alkaloida, vaga, pistila, mikroskopa, fotografija, kao i niz drugih artefakata koji su pravo osvježenje za hrvatsku kulturnu i znanstvenu javnost. Posebna pažnja posvećena je i hortikulturi, u koju je integriran "Vrt ozdravljenja" kao podsjetnik da je zdrava priroda s obiljem ljekovitih biljnih vrsta najbolji partner u očuvanju čovjekova tjelesnog i duhovnog zdravlja.

image
Franko Colori/Cropix
image
Franko Colori/Cropix

- Hrvatska je zemlja sa 752 godine dugom tradicijom ljekarništva, a naša najstarija ljekarna iz Trogira datira iz 1271. godine. Među najstarije sačuvanim ljekarnama u EU-u samostanska je ljekarna Male Braće u Dubrovniku iz 1317. godine, što upućuje na zaključak da se farmacija u Hrvata razvijala gotovo istodobno s europskim trendovima u ljekarništvu - veli Marin Pintur, koji smatra da će nova ekstenzija JGL Muzeja farmacije s izloženim vrijednim dijelom nacionalne baštine pridonijeti boljem poznavanju i realnom vrednovanju farmaceutske znanosti i ljekarničke prakse u nacionalnom i europskom kontekstu.

U JGL-u, najvećoj hrvatskoj farmaceutskoj kompaniji u domaćem vlasništvu, smatraju da muzej ispunjava jednu od svojih osnovnih misija, a to je istraživanje, sustavno čuvanje, prezentacija i afirmacija bogate povijesti farmacije. Ekstenzija Muzeja u sklopu JGL Pharma Valley kompleksa zasad će biti namijenjena isključivo zaposlenicima, partnerima i gostima JGL-a, dok se u budućnosti očekuje da postane nastavnom bazom za obrazovne institucije farmaceutske struke.

- Želimo oteti zaboravu prikupljene vrijedne eksponate i bogatu arhivsku građu, ali i odati počast i poštovanje ljekarnicima i ljekarničkoj struci, svemu lijepom što baštinimo od generacija prije nas. Također, cilj nam je trajno sačuvati svjedoke vremena i ne prepustiti zaboravu ono vrijedno što je JGL i njegove zaposlenike životno i strukovno odredilo - zaključuje Usmiani Capobianco.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 02:36