POVIJEST BUDUĆNOSTI

USUSRET SFERAKONU Vremenski stroj slovenske umjetnice Maje Smrekar

Kapsula je virtualni predavač, cyber personifikacija same autorice koja otkriva zapanjujuće zeitgeist momente povijesnih razdoblja

Travanjske spekulacije o budućnosti u Galeriji Močvara najava su SFeraKona 2014. posvećenog paralelnim svjetovima i alternativnoj povijesti. Slovenska umjetnica Maja Smrekar autorica je 'svemirske kapsule' postavljene u mraku dvorane Pogona Jedinstvo pod nazivom 'Povijest budućnosti' ('History of the Future').

Njena instalacija namijenjena je svima koji se usude sjesti u kapsulu i povesti se na putovanje kinematografskim arhivom međunarodnih znanstveno-fantastičnih produkcija.

Maja Smrekar

Sofisticirana instalacija nije samo vrhunski dizajniran "vremenski stroj" koji nas lansira čak u daleku godinu 802701., već, kako stoji u najavi, "kapsula je virtualni predavač, cyber personifikacija same autorice koja otkriva zapanjujuće zeitgeist momente povijesnih perioda, dajući intrigantan uvid u odnos čovjeka prema promjenama u prirodi, tehnologiji i društvenoj psihodinamici kroz fenomenologiju percepcije vremena i fascinantnu analizu suvremene antropologije straha".

'Vremenski stroj' - putovanje arhivom znanstvene fantastike

Otvorenje izložbe održava se večeras u 19 sati u Pogonu Jedinstvo, a predavanje i razgovor s umjetnicom u petak 11. travnja u 19 sati.

Uz razgovor s umjetnicom i predavanje o radu, kazališnu predstavu, razgovore sa stripašima i projekcijom filma, izložba je dio trodnevnog programa Spekulacije o budućnosti - ususret SFeraKonu 2014. kojeg zajedno organiziraju SFera, BADco, Booksa, URK, Kontejner i Aksioma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 02:35