DONACIJA SLIKA

Utjecajni galerist opet promovira našu likovnu scenu u Kini

Xin Dong Chen, vlasnik velike pekinške galerije, u svoju je donaciju uključio djela Ivone Jurić i Josipa Tirića

Poznati kineski galerist i kolekcionar umjetnina Xin Dong Chen, vlasnik jedne od najvećih privatnih galerija specijaliziranih za suvremenu umjetnost u pekinškoj umjetničkoj četvrti 798 te veliki obožavatelj Hrvatske, svom je rodnom gradu Anjiju, u pokrajini Zhejiang, ovih dana poklonio dio vlastite umjetničke kolekcije, a u kojoj su i dva rada hrvatskih likovnih umjetnika: "Little China Cross" umjetnice Ivone Jurić te "Untitled" slikara Josipa Tirića.

Na svečanosti uručenja donacije Xin Dong Chena govor je među ostalim održao i hrvatski veleposlanik Dario Mihelin. Bila je to ujedno i prilika za razmišljanje o novim idejama i planovima suradnje, s obzirom da Xin Dong Chen, kako je istaknuo, unatoč Covid-19 pandemiji ne namjerava prestati s umjetničkim djelovanjem. Upravo donacijom svom rodnom gradu, pitoresknom mjestu na rubu bambusove šume, s nešto više od pola milijuna stanovnika, Xin Dong Chen želio se, kaže, simbolički vratiti u "novi normalan život", a skorašnje projekte planira i u Wuhanu. U tom smislu ne zaboravlja niti brojne hrvatske umjetnike s kojima je surađivao, a koje će, kako je najavio, pozvati na suradnju i u svojim budućim kulturnim planovima i projektima.

Xin Dong Chen se uvijek rado prisjeća i svojih posjeta Hrvatskoj, posebice dalmatinskoj obali i Dubrovniku. Njegova supruga izvještavala je iz Hrvatske u vrijeme Domovinskog rata za francuske medije, a poznati je galerist bio angažiran i u odabiru umjetnika iz naše zemlje koji su predstavljali Hrvatsku u Kini prošle godine tijekom zajedničkog projekta Godine turizma i kulture. Tada je gostovao umjetnik Tomislav Buntak koji je svojim prepoznatljivim crtežima kao izložbu oslikao Xin Dong Chenovu galeriju, ali i dio njegovog stana jer se kineskom ljubitelju umjetnosti toliko svidio njegov rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 04:02