Mostar

Vatroslav Kuliš, jedan od naših najboljih slikara, izlaže najpoznatije cikluse, Valove i Rifove

Vatroslav Kuliš
 Darko Tomas/Cropix
Uz izložbu će i Milan Bešlić održati predavanje o Igoru Zidiću, koji je Kulišu pisao monografiju

Izložbom "Vatra – kritička retrospektiva, 1991. – 2021." našega uglednog slikara Vatroslava Kuliša otvara se sezona u lani otvorenoj Sveučilišnoj galeriji Sveučilišta u Mostaru, novoj, značajnoj kulturnoj instituciji u zapadnom dijelu grada. Kustosi su Milan Bešlić i Marin Ivanović, a izložba će biti otvorena od 15. listopada do 2. prosinca. Kuliš izlaže radove iz nekoliko ciklusa što ih je oblikovao u proteklih trideset godina, među njima Valovi, Centripetalne fuge, Kornati, Rifovi, Nizovi, Kuti, Metamorfoze mora.
Kustos Bešlić piše, među ostalim, kako je Kuliš "asimilacijom tradicijskih slikarskih postulata koncipirao vlastito djelo na istim onim vrijednostima kojima su stvarali klasici europskog, američkog i hrvatskog slikarstva kroz povijest, kao i danas“.
Vatroslav Kuliš rodio se u Bosni i Hercegovini 1951. a iste godine osvanuo je u Zagrebu, u Dubravi. Školu primijenjene umjetnosti završio je 1971. a 1976. diplomirao na zagrebačkoj Likovnoj akademiji. Autor je više od 170 samostalnih izložbi, likovno je opremio mnoštvo knjiga, autor je nekoliko grafičkih mapa, a njegovi se radovi nalaze u svim važnijim galerijama u Hrvatskoj i mnogima u inozemstvu te mnogim privatnim zbirkama. U Mostaru je izlagao dosad više puta te je odluka Sveučilišta u Mostaru da predstavi njegovu veliku retrospektivu logična i dobrodošla.
Izložba je realizirana u partnerstvu s Nacionalnim muzejom moderne umjetnosti u Zagrebu, gdje je lani prvi put prikazana.
Likovni kritičar Milan Bešlić održat će prije toga, u deset sati, predavanje “Život i djelo Igora Zidića”. Hrvatski povjesničar umjetnosti Igor Zidić autor je monografije o Vatroslavu Kulišu koja je 2010. objavljena u nakladi Školske knjige.
Sveučilišna galerija otvorena je za javnost od ponedjeljka do petka od 10 do 13 sati, podsjećaju s mostarskog Sveučilišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:51