Koštalo je 25 milijuna

Važna međunarodna nagrada za Malo rimsko kazalište u Puli: u središtu lokacije kaskadno je isklesana živa stijena

 /Press
Ove je godine nominirano 50 projekata iz 11 europskih država, no članovi žirija napisali su da nagrađuju ‘jednostavne, ali ipak kompleksne intervencije na kulturnoj baštini‘

Arhitekt Emil Jurcan iz Zadruge Praksa za projekt je rekonstrukcije Malog rimskog kazališta dobio počasno priznanje na Piranskim danima arhitekture. Dva takva priznanja dodjeljuju se uz međunarodnu arhitektonsku nagradu Piranesi, a u slučaju Malog rimskog kazališta 10 je članova žirija obrazložilo kako nagrađuju "jednostavne, ali ipak kompleksne intervencije na kulturnoj baštini. Autor je pažljivo pristupio zadatku – s minimalnim je sredstvima ostvario veliku promjenu, koja je kulturno naslijeđe učinila dostupnim javnosti, predstavljajući njegov društveni značaj."

Ove je godine nominirano 50 projekata iz 11 europskih država, a samu su nagradu Piranesi osvojili Slovenci: arhitekti iz ateljea Medprostor Rok Žnidaršič, Jerneja Fischer Knap, Samo Mlakar, Katja Ivić i Dino Mujić, za rješenje pomičnog krova nad ruševinama crkve Sv. Ivana Krstitelja u Žičkoj Kartuziji.

Drugo počasno priznanje također je ostalo u Sloveniji, a osvojili su ga arhitekti iz ateljea a2o2 Žiga Ravnikar i Eva Senekovič, te suradnici Klara Bohinc i Andraž Keršič za obnovu obiteljske kuće u Domžalama.

Počasno priznanje žirija nagrade Piranesi prvo je priznanje Malom rimskom kazalištu, objektu koji je investitor, Arheološki muzej Istre, dovršio prije svega nekoliko mjeseci.

Podsjetimo, kako smo pisali, Malo rimsko kazalište jedan je od najvećih i najznačajnijih antičkih spomenika grada Pule. Do prije desetak godina koristilo se kao jedno od glavnih gradskih mjesta za održavanje kulturnih aktivnosti, ali se zbog oštećenosti prestalo koristiti. Arheološki ostaci Malog rimskog kazališta nalaze se u središtu Pule, na istočnoj padini Kaštela. Građevinska čestica bogata je arheološkim ostacima nekadašnjeg kazališta koji su djelomično rekonstruirani i konzervirani u drugoj polovici 20. stoljeća. U središtu lokacije nalazi se kaskadno isklesana živa stijena na koju su se polagali kameni blokovi nekadašnjeg kazališta. Taj dio terena ima visoku ambijentalnu i povijesnu vrijednost.

Rekonstrukcija je koštala 25 milijuna kuna, a kada se gleda taj cjelokupni kompleks, riječ je o najvećoj investiciji u kulturu u državi vrijednoj više od 140 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. veljača 2023 18:38