Posljedica pandemije

Velik gubitak za izdavaštvo: prestaje izlaziti poznati arhitektonski časopis Oris

Andrija Rusan
 Jure Miskovic/Cropix
Zahvaljujući ovom časopisu, imali smo prilike uživo gledati, ili s njima čitati inspirativne intervjue, i dobitnike nagrade Pritzker

Tužna je nakladnička vijest da više neće, barem ne neko vrijeme, izlaziti časopis za arhitekturu Oris. Kako su, naime, javili iz Orisa: "Opterećeni svakodnevnim neuobičajenim teškoćama, a koje svakako utječu i na izdavaštvo, obavještavamo vas o, nadamo se samo, privremenom prekidu izdavanja časopisa Oris." Još je u rujnu, naime, arhitekt Andrija Rusan poslao mail na mnoge adrese kako bi pokušao spasiti časopis koji izlazi već preko dvadeset godina. Situaciji nije pomogla niti činjenica da se Dani Orisa, koji se tradicionalno održavaju krajem listopada, nisu mogli održati uživo već online.

Zahvaljujući ovom časopisu imali smo prilike uživo gledati, ili čitati inspirativne intervjue, mnoge svjetski poznate arhitekte, neke od njih dobitnike najvažnije nagrade za arhitekturu Pritzker među kojima su Balkrishna Doshi, Zaha Hadid, Tadao Ando, Alejandro Aravena, Sou Fujimoto, Mario Botta, Kengo Kuma, Winy Maas, Smiljan Radić, Kazuyo Sejima, Álvaro Siza i mnogi drugi. U lipnju su mnogi od njih poslali i svoje radove na izložbu "Prijatelji za Oris".

Oris - časopis za arhitekturu i kulturu življenja pokrenuo je sada već davne 1998. godine Andrija Rusan. Časopis izlazi u dvomjesečnom ritmu i dvojezičnom hrvatsko-engleskom izdanju, obraća se stručnoj javnosti, ali i široj publici zainteresiranoj za arhitekturu, dizajn, fotografiju, teatar, vizualne umjetnosti i teoriju. Od 2012. godine časopis je dostupan i u elektroničkom izdanju. Uz časopis pokrenuti su 2000. godine Dani Orisa - dvodnevni međunarodni arhitektonski simpozij s predavanjima istaknutih međunarodnih i domaćih arhitekata, koji bi ove godine trebao doživjeti i svoje 20. izdanje. Godine 2015. na zagrebačkoj adresi Kralja Držislava 3 otvorena je i Oris kuća arhitekture, zamišljena kao mjesto, kako je opisao Rusan, "promocije arhitekture, kulture, susreta i druženja".

Andrija Rusan, prije nego što je sa skupinom suradnik pokrenuo Oris, bio je urednik časopisa Čovjek i prostor, koji još od 1954. godine izdaje Udruženje arhitekata Hrvatske, i najdugovječniji je časopis tog profila. Od njegovih arhitektonskih projekata među značajnije se ubrajaju hotel Bellevue u Malom Lošinju, trg s muzejom u Pleternici, groblje u Požegi, poslovna zgrada Lumenart u Puli...
Ipak, kako su javili, Program Oris Kuće arhitekture nastavlja se u smanjenom obimu, ali istim entuzijazmom kao i posljednjih godina. Također, dodaju: "veliko nam je zadovoljstvo najaviti novi Orisov festival - To Spring with Oris koji će se održati 18. – 19. ožujka".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 09:29