'SPLENDID POP'

Velikani pop arta dolaze u Rijeku

U Rijeci će biti izloženo 81 djelo Warhola, Rauchemberga, Wesselmana, Lichtensteina

ZAGREB - Andy Warhol tri je godine prije svoje smrti napravio plakat “Brzoklizač” za Olimpijske igre u Sarajevu. Po načinu interpretacije, jarkim, vedrim bojama i tamnoj pozadini, plakat jako podsjeća na seriju koja je nastala 1986., “Auti”, a upravo se izlaže u prestižnoj bečkoj Albertini. Na ciklusu “Auti” i sarajevskom plakatu, koji mu je prethodio dvije godine, može se čitati naznaka kako bi Warhol dalje radio da je preživio naizgled rutinsku operaciju. Vidljiv je prije svega i njegov povratak umjetnosti sa samih njezinih vrhunaca, iz šezdesetih godina.

Galerija Visconti

Bilo je to nakon duljeg mračnog razdoblja tijekom sedamdesetih, koje je uslijedio nakon što je Valerie Sloane pokušala atentat na američku ikonu.

Uz Warhola je za Olimpijadu radilo čak 20 svjetskih priznatih umjetnika iz SAD-a, Europe, Koreje i Japana, koje je u Sarajevo doveo galerist Lazo Vujić. Dva plakata, Warholov i Rosenquistov pod naslovom “Ice Point”, moći ćemo vidjeti od sljedećeg četvrtka u Rijeci, gdje se otvara velika izložba “ Splendid Pop”. Među 80 grafika bit će izloženi radovi svih važnih predstavnika američkog pop-arta: uz spomenutu dvojicu, Johna Chamberlaina, Roya Lichtensteina, Toma Wesselmanna i Roberta Rauschenberga. Svi radovi dolaze iz galerije Visconti Fine Art u Ljubljani koju je osnovao Lazo Vujić. Vujić je prijateljevao s mnogima od izloženih umjetnika, jedna Rauschenbergova grafika ima naslov “For Lazo” i također ćemo je vidjeti u Rijeci.

Brisači granica

Radovi obuhvaćaju široko razdoblje, od samih početaka popa šezdesetih godina, kada je protest protiv potrošačkog društva poprimio umjetničku formu, sve do početaka našeg stoljeća, kada je još stvarao Tom Wesselmann. Od tog će umjetnika biti pokazano deset radova, mahom nastalih u posljednjih 20 godina njegova stvaralaštva. Među njima su i “Lijepa Kate u spavaćoj sobi”, te nekoliko prikaza njegova najdražeg modela: “Monika prekriženih nogu”, “Akt Monike kraj Lichtensteina” iz 2003. , nastao neposredno prije umjetnikove smrti...

Wesselmann se aktovima proslavio još šezdesetih, a posebice serijom “Veliki američki akt”, nizom od više od stotinu monumentalnih asemblaža, čija su osnova jednostavne slike nagih djevojaka i žena u intimnim kućnim trenucima. U to doba on, kao i njegovi brojni kolege, najčešće teme pronalaze u neposrednom okruženju i popularnoj kulturi. U svom su se stvaranju opredijelili za sve što se do tih godina smatralo umjetnički nebitnim ili banalnim i ukinuli su podjele između visoke i primijenjene umjetnosti napokon je ukinuta. Umjetnici su i sami postali ikonama, a proizvodi koje su oni kritizirali postali su kultnima.





Charms Against Harms

Velika plesačica i koreografkinja Marta Graham ovjekovječena je kroz radove svog dobrog prijatelja Warhola, a od će biti izloženo i 10 kultnih portreta Marilyn Monroe. Iz sedamdesetih se godina izlaže serija portreta transvestita “Ladies and Gentlemen”. Nastali su 1975. godine, nakon što je Warhol svoju asistenticu poslao u bar Gilded Grape da mu pronađe modele, no nije im smjela reći o kojemu je umjetniku riječ, a plaćeno im je 50 dolara. John Chamberlain, najpoznatiji po skulpturama slupanih automobila, bavio se i grafikom, pa će uz njegov nastup biti predstavljena i mapa “Echoes”. Od slavnog Roya Lichtensteina stižu radovi: “Cow Going Abstract”, “Still Life With Lemon”, “For Guggenheim/poster”, “Red Barn” i “Big Bang”, a od Roberta Rauschenberga, među ostalima, “Charms Against Harms”, “Umbrella”, “They Did Not Fully Understand”...

Ziherl 2012. dovodi Marinu Abramović

Jerica Ziherl godinu je dana ravnateljica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Rođena je u Ljubljani, a diplomirala je i doktorirala u Zagrebu. Prije nego što je došla u Rijeku, bila je na čelu male novigradske galerije Rigo, u koju je dovela izložbe autora poput Andyja Warhola, Lucija Fontane, Getulija Alvianija.

Nakon toga, kraće je vrijeme bila i na čelu muzeja Lapidarium u Novigradu. Osim izložbe “Splendid pop”, ova će povjesničarka umjetnosti u Rijeku dovesti i izložbu Marine Abramović, a dogodit će se to 2012. godine, te upravo kreće put New Yorka na dogovor.

Srpska umjetnica u svom novom domicilu, New Yorku, upravo ima veliku retrospektivu “The Artist is Present” u MOMA-i. Izložba je veliki hit i jedna je od najposjećenijih i sigurno najkomentiranijih izložbi održanih u tom muzeju, koja na dnevno proizvodi nove vijesti, ponajviše vezane uz Marinine performanse koje sada izvode njezini kolege. U Rijeci bi trebala biti predstavljena skromnija izdanja, drugačije odabranih djela Marine Abramović. (P.K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 19:15