IZLOŽBA

Veruda Boogie Woogie: Posveta pulskom kvartu, mjestu formiranja Roberta Paulette

Arhiv Robert Pauletta
Mondrianov rad, među ostalim, bio je posveta gradu, kao što jest sada i Paulettin

Piet Mondrian naslikao je rad "Broadway Boogie Woogie" odmah po dolasku u New York, gdje je otišao kako bi u Europi pobjegao od Drugog svjetskog rata. Njegovu prvu večer u ovom milijunskom gradu odveli su ga na koncert glazbenika koji su svirali boogie woogie, i upravo je to ovom znamenitom slikom želio, pokazati "malo boogie woogia" na svojim slikama.

Umjetnik Vedran Perkov napravio je instalaciju istog imena, a koja je zapravo interpretacija Empire State Buildinga.

U pulskom Muzeju suvremene umjetnosti do 15. studenoga može se pogledati izložba Roberta Paulette "Veruda Boogie Woogie", a koja je posveta pulskom kvartu u kojemu živi i stvara već četiri desetljeća. Mondrianov rad, među ostalim, bio je posveta gradu, kao što jest sada i Paulettin. Izlaže šezdesetak radova koji su nastali prošle i ove godine. Umjetnik bilježi život, njegovim riječima "što slatki, što gorki", unutar prostora kojim obuhvaća niti dva kilometra. Izloženi su radovi, posvećeni ovom pulskom kvartu, raznoliki.

Od, primjerice, slika koje rukopisom prizivaju i razdoblje kada je umjetnik stasao na sceni, osamdesetih godina prošlog stoljeća, s tragovima figuracije, izlaže i akrile na plastičnim stolnjacima, s motivima geometrijske apstrakcije, kolaže, otrgnute iz umjetnikovih blokova,, koji nastaju na dnevnoj bazi, dnevničke zapise, potom instalacije i assemblagei od odbačenih stvari, koje svojom vedrinom pomalo podsjećaju i na rukopis Miroslava Šuteja u tom kontekstu, a čine i najupečatljiviji dio izložbe.

Pauletta je pripremao izložbu upravo imajući na umu ovaj prostor. Kustosica je izložbe Ketrin Milićević Miošek. Pauletta je jedan od onih umjetnika koji, uz Bojana Šumonju, te još nekolicinu autora, garantiraju užitak u pulskoj art sceni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:40