PETARDA

VICE TOMASOVIĆ 'Suvremenu umjetnost treba disperzirati na otoke i u sela'

Na slikama Vice Tomasovića monokromne pozadine koje predstavljaju ništavilo prepunjene su bezbrojnim živim bićima

Među osnivačima ste Festivala u Omišu Almisa Open Art, koji dovodi suvremenu umjetnost?

- Ove godine su temu “spin” zavrtjeli najbolji hrvatski vizualni umjetnici po pozivu Vedrana Perkova. Suvremenu umjetnost treba disperzirati prema periferiji, na otoke i u sela.

Na čelu ste Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu. Što za mladog umjetnika znači društveni angažman?

- Svako bavljenje umjetnošću je više ili manje društveni angažman. Teško je danas biti profesionalni umjetnik, ne postoji tržište, a institucije i galeristi gotovo nikada ne isplaćuju honorare autorima. Strukovne organizacije bar djelomice pomažu.

Fantastične teme, kolorit i pretrpane kompozicije vaših slika inspirirane su srednjim vijekom?

- Romaničke iluminacije i kiparstvo zanimljivi su mi zbog prenatrpanog kadra poznatog kao “strah od praznog prostora”. Danas nas znanost uči da u “praznom” prostoru čestice konstantno nastaju i nestaju. Praznina u biti ne postoji.

Vaš najpoznatiji slikarski ciklus zove se “Iz ničega”. Zašto?

- Prije desetak milijardi godina nije bilo ničega. Kako je moguće da čitavi svemir nastao iz ničega i manifestirao se u sadašnje stanje priličnog reda.

Bavite se i performansom?

- Prema nekim teoretičarima početke performansa možemo prepoznati u slikarskom procesu akcijskog slikarstva. Performans je mlad u odnosu na sliku i imamo još za istražiti. Slikom ne bih mogao prikazati ideje koje mogu živom izvedbom, i obrnuto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:04