OPIPLJIVA UMJETNOST

VIDEO: GENIJALAN PROJEKT KOJI ĆE OMOGUĆITI SLIJEPIMA DA 'VIDE' MONA LISU 'Unseen Art' trenutno prikuplja sredstva, i vi možete pomoći

 Facebook
Zahvaljujući finskom projektu Unseen Art, koji se temelji na 3D ispisu, a kojeg vodi dizajner iz Helsinkija Marc Dillon, slijepe i slabovidne osobe mogle bi po prvi puta ‘doživjeti’ klasična umjetnička djela.

‘Zamislite da ne znate kako izgleda osmijeh Mona Lise ili Van Goghovi suncokreti. Zamislite da slušate ljude kako o tome pričaju i znate da ta djela postoje, ali nikad ih sami niste mogli iskusiti niti vidjeti. Za milijune slijepih ljudi to je stvarnost’, objašnjavaju u videu projekta.

Marc Dillon koristi 3D printanje kako bi slijepe i slabovidne osobe mogle opipati, a onda tako i ‘vidjeti’ slavna umjetnička djela. Baš kao što im je Brailleovo pismo omogućilo lakši pristup informacijama, tako im ovaj projekt omogućava uvid u svijet vizualne umjetnosti.

3D print je već korišten na slične načine, primjerice u projektu Touchable Memories koji je obiteljske fotografije pretvarao u 3D, a na isti je način slijepa buduća majka Tatiana Guerra vidjela na ultrazvuku svoje još nerođeno dijete.

Unseen Art trenutno prikuplja sredstva IndieGoGo kampanjom u kojoj možete i sami sudjelovati, a pratiti ih možete i preko Facebooka, Twittera ili službene stranice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:08