UUPS!

VIDEO: JE LI OVO PEHIST GODINE? Spotaknuo se u muzeju i probušio sliku iz 17. stoljeća vrijednu 1,5 milijuna dolara

 YouTube
Video prikazuje 12-godišnjeg Tajvanca koji se prilikom posjete muzeju, držeći piće u ruci, spotaknuo i rukom probušio izloženo, dva metra visoko, ulje na platnu talijanskog majstora iz 17. stoljeća

Snimak koji su objavili organizatori izložbe 'Lice Leonarda: Prizori genija' priređene u Taipeiju prikazuje 12-godišnjeg Tajvanca koji se prilikom posjete muzeju, držeći piće u ruci, spotaknuo i rukom probušio izloženo, dva metra visoko, ulje na platnu talijanskog majstora iz 17. stoljeća Paola Porpore.

Porpora je bio vodeći slikar mrtve prirode čije su slike voća i cvijeća bile oslikane u baroknom stilu, a djelo koje je uništio nespretni dječak bilo je procjenjeno na 1,5 milijuna dolara.

Organizatori izložbe 55 rijetkih slika, koje su prikupljene od ponajboljih svjetskih kolekcionara, ipak neće tražiti naknadu štete od dječakovih roditelja. Kako su objavili tajvanski mediji , organizator Sun Chi-hsuan rekao je kako je dječak bio vrlo nervozan, ali ga se ne može kriviti, a slika koja je došla iz privatne kolekcije bila je pokrivena osiguravajućom policom.

Ipak, ovakav peh ne događa se prečesto. Britanski Guardian podsjeća na slučaj posjetitelja muzeja u Cambridgeu koji se 2006. spotaknuo o vezice svojih cipela i pritom smrskao tri kineske vaze stare 300 godina. Jedna posjetiteljica Metropolitan muzeja u New Yorku 2010. je pak pala na Picassovo djelo, što je ostavilo poderotinu dugu 15 centimetara. Vlasnik kasina Steve Wynn ostao je zapamćen po nesretnom slučaju kada je laktom proparao Picassovo remek-djelo 'Le Rêve' iz 1932. godine, ali je poduzetni Wynn ipak uspio prodati tu sliku 2013. godine za rekordnih 155 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 22:41