OTKRIVEN U IZRAELU

VIDEO: PRVI PUT SNIMLJEN NAJMISTERIOZNIJI UMJETNIK DANAŠNJICE? Tvrdi da je snimila Banksyja, snimka dokazuje posljednju teoriju o identitetu crtača

 Screenshot / YouTube

Žena koja je htjela ostati anonimna, tvrdi da je po prvi put snimila lukavog umjetnika Banksyja čiji identitet još uvijek nije poznat, a on uspješno izmiče medijima već desetljećima. Muškarca je snimila dok je postavljao izložbu u Izraelu, no nitko sa sigurnošću ne može reći da se radi o Banksyju.

Najpoznatiji ulični umjetnik na svijetu nedavno je u hotelu u Betlehemu otvorio interaktivnu izložbum, a snimka koja kruži internetom nastala je nekoliko dana prije otvorenja u shopping centru nedaleko od Tel Aviva gdje su pripremali drugi umjetnički projekt. Izraelska izložba, nazvana ‘Banksyjeva umjetnost’, treba se tek otvoriti.

Vlasnica snimke je za britanske medije objasnila: ‘Shopping centar se otvara od 10 sati ujutro, ali ako morate tamo biti ranije, morate se upisati. Kad sam došla na upis, primijetila sam na popisu englesko ime i to mi je bilo čudno pa sam pitala čuvara tko je to. Rekao mi je samo da je umjetnik iz Engleske.

Video je snimila mobitelom, a na njemu se vidi muškarac s bijelim šeširom i maskirnim hlačama kako hoda po studiju, a kad ugleda kameru, priđe joj, sakrije lice rukom i traži je da ugasi kameru.

‘Muškarac na snimci imao je oko 40 godina, vrata su bila otvorena i miris boje je bio zbilja snažan. On sigurno nije bio Izraelac. Nisam neki veliki fan, ali odmah sam pomislila je li to on i zaključila da bi mogao biti’, rekla je.

Banksy je poznat po svojim političkim i angažiranim porukama koje provlači kroz svoju uličnu umjetnost. Smatra se da je ovaj grafiti umjetnik iz Bristola jedan od najplaćenijih živućih umjetnika uopće premda njegov identitet još uvijek nije poznat.

Krajem prošle godine pojavila se vijest da bi Banksy mogao biti zapravo Robert '3D' Del Naja, jedan od osnivača benda Massive Attack iz Bristola, jer se ispostavilo da se djela umjetnika uporno pojavljuju na mjestima na kojima bend ima koncert.

Vidite li vi sličnost među njima?

Leon Neal/REUTERS / Screenshot/YouTube
Navodni Banksy (lijevo) i Robert Del Naja iz Massive Attacka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:45