NA APARATIMA

VIDEO: Što je to NFT? Budućnost umjetnosti, prolazni trend ili navlakuša za naivce?

Filip Pavić i Feđa Gavrilović u podcastu ”Na aparatima”

 Jutarnji List/Hanza Media
Može li zakucavanje LeBrona Jamesa biti umjetnost, postoji li uopće slika Mona Lise u Louvreu i može li se na digitalnoj umjetnosti štogod zaraditi?

Zašto sličica od nekoliko piksela košta 10 milijuna dolara?

Što je to NFT? Budućnost umjetnosti ili prolazni trend i navlakuša za naivce?

Sve odgovore na ta pitanja - kao i ona: može li zakucavanje LeBrona Jamesa biti umjetnost, postoji li uopće slika Mona Lise u Louvreu i može li se na digitalnoj umjetnosti štogod zaraditi - ispričao nam je likovni kritičar i povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović u prvoj epizodi nove emisije Jutarnjeg lista "Na aparatima".

- NFT može biti svašta. Može biti nešto za skupljanje, ali i umjetnost. Može biti kao baseball kartice, ili Pokemon kartice ili Fabergéova jaja koja su se skupljala na početku 20. stoljeća. U slučaju NFT-ja, umjetnost je u samoj transakciji - objasnio nam je Gavrilović u razgovoru.

Što to znači? Poslušajte u razgovoru ispod, u prvoj epizodi podcasta "Na aparatima".

Podcast "Na aparatima" bavi se temama budućnosti, tehnologije i društva. Kako ćemo živjeti i raditi za 30 ili 50 godina? Kako ćemo se družiti, seksati, putovati...? Hoće li nas tehnologija napraviti glupljima ili pametnijima, hoćemo li i dalje jesti meso, igrati šah, čitati knjige, slušati rock‘n‘roll u 2050. godini? I zašto, kvragu, Google uvijek zna o čemu razmišljam?!

Najteža i najzanimljivija pitanja pitamo naše znanstvenike, profesore, influencere, umjetnike i poduzetnike.

Pronađite nas na vašim najbližim aparatima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:08