Caravaggiov mural

Vila u Rimu prodaje se za pola milijarde eura... No, najskuplja je u toj vili slika

Slika iz 1579.
 Incamerastock/Alamy/Alamy/Profimedia
Rad Jupiter, Neptun i Pluton kojeg je ovaj umjetnik naslikao za kardinala Francesca Maria Del Montea, vrijedi 310 milijuna eura

Prostrana vila u Rimu prodaje se za pola milijarde eura. No, zainteresirani kupac neće moći izdvojiti toliko za samu nekretninu. Naime, procijenjeno je da od svega najviše košta - umjetnina. Riječ je o djelu na stropu vile, jedinom muralu koji je za svojeg kratkog, burnog života oslikao talijanski barokni majstor Caravaggio. Dok je radio na slici, bio je u svojim ranim dvadesetim godinama. Kako čitava nekretnina nije baš u najboljem stanju, tko god kupi nekretninu, morat će za obnovu izdvojiti još 11 milijuna eura, što je prava sitnica s obzirom na cijenu cjelokupnog zdanja.
Sliku čiji je naziv "Jupiter, Neptun i Pluton", široku 2,75 metara, naručio je kardinal Francesco Maria Del Monte u 16. stoljeću za ukrašavanje stropa njegova alkemijskog laboratorija u Casinu di Villa Boncompagni Ludovisi, poznatijeg kao Villa Aurora. Sam laboratorij bio je prilično malenih dimenzija.
Vila u samom središtu Rima okružena je visokim zidinama, u neposrednoj je blizini Via Veneto i sve je što je ostalo od utočišta koje je za sebe sagradio kardinal.


- To je izvrstan rad kojem je bilo teško odrediti cijenu s obzirom na to da je bio jedini mural koji je Caravaggio napravio, pa ga nismo imali s čime usporediti - rekao je Alesandro Zuccari, profesor povijesti na Sveučilištu Sapienza u Rimu, koji je nadgledao procjenu murala. Njegova je procjena da bi mural trebao stajati 310 milijuna eura.
Cijela imovina bit će na dražbi 18. siječnja.
Zgrada sadrži sobe s freskama baroknog slikara Guercina, koje je naručila obitelj Ludovisi, plemićka obitelj blisko povezana s papinstvom, koje je kupilo posjed od Del Montea.
Guercinu, kojeg smo imali prilike gledati na velikoj izložbi u Muzeju za umjetnost i obrt, u njegovo su doba uzdizali na lovorike. Na suradnju su ga pozivali pape i kardinali, tehnički je bio izuzetno vješt, no povijest je zapamtila razvikanijeg Caravaggia. Prodaja Ville Aurore pokrenuta je nakon dugotrajnog nasljednog spora nakon smrti njezina vlasnika, princa Nicolòa Boncompagnija Ludovisija 2018. godine.
- Ima i drugih soba koje su spektakularno uređene, ali najvažnija su djela Caravaggia i Guercina - rekao je Zuccheri. - To je mjesto koje je jedinstveno na svijetu - istaknuo je.


Imanje je prepuno raznih antikviteta iako su deseci tamošnjih antičkih kipova u Nacionalnom rimskom muzeju nakon što ih je otkupila talijanska država.
Budući da je lokalitet zaštitilo ministarstvo kulture, država će, nakon što se na dražbi dogovori ponuda, imati priliku kupiti nekretninu po istoj cijeni, no nije sigurno hoće li imati novca za to. Do 2019. vilu i njezine vrtove moglo se posjetiti samo uz rezervaciju privatnog obilaska, i to jednom mjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:35