IZLOŽBA

Vinko Uhlik: Crteži ljeta na Zlarinu iz pera arhitekta koji je gradio Zapruđe i Utrinu

Naziv je izložbe u Oris Kući arhitekture ”Uz ostalo... i slikam” a može se pogledati dvadesetak radova
 Patricia Kiš
Vinko Uhlik studirao je i diplomirao na dva fakulteta, na Arhitektonskom fakultetu u klasi Vladimira Turine

Krivnja je i nas, novinara, da se, kada smo pisali o Zapruđu, najviše pisalo o imenu Bogdana Budimirova, jednom od autora "limenki", druge smo nekako zapostavili. Djelomice je tu "nepravdu", nazovimo je tako, ispravila knjiga "Vinko Uhlik. Graditi i slikati grad", koja je objavljena krajem prošle godine, u izdanju Orisa.

Knjiga se, među svim ostalim, bavila ulogom ovog arhitekta u realizaciji novozagrebačkih naselja Zapruđe, Siget, Središće i Utrina. Bio je angažiran na projektu Južni Jadran. Bio je i na popisu eksperata za UN. Dužnost nam je da pišemo o ljudima koji su oblikovali gradove oko nas, a koji su još među nama, poput Vinka Uhlika, samozatajnog čovjeka koji se nije želio isticati u prvi plan, a danas živi u Središću, u zgradi koju je sam projektirao.

To su sve razlozi, i naravno, slikarski talent, zašto se veselimo izložbi koja se u četvrtak otvara u Oris kući arhitekture. Na izložbi "Uz ostalo... i slikam" može se vidjeti i slikarski opus ovog autora. Vinko Uhlik studirao je i diplomirao na dva fakulteta, na Arhitektonskom fakultetu u klasi Vladimira Turine, i na ALU, u klasi Otona Postružnika, čiji je rukopis, lako je odmah zaključiti, ostavio do danas traga na njegovim djelima. U Orisu izlaže slike vezane uz temu zlarinskih obala i ljeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:10