StoryEditor
DUBROVAČKI MUZEJI

VIZIONARSKI PROJEKTI DOKUMENTIRANJA POVIJESTI NAŠEG VREMENA Skupljaju se izlošci za buduću zbirku o životu u godini korone

Svjedočanstva i snimke stanovnika Dubrovnika i okolice namijenjeni su onima koji će se u budućnosti baviti ovim nesvakidašnjim trenutkom
Ljubav u doba pandemije, autorica: Ivona Michl Nakon trideset pet dana razdvojenosti srelo se dvoje mladih i zaljubljenih. Na sigurnoj udaljenosti, doduše. Na rivi u Srebrenom, kraj crvenog ferala: on je došao biciklom, a ona barkom...

Dubrovački muzeji pokrenuli su projekt #karantenadubrovnik2020 kojemu je cilj dokumentiranje života stanovnika Dubrovnika i okolice u izolaciji i karanteni uzrokovanima pandemijom koronavirusa. Od subote su počeli pozivati građane da pošalju svjedočanstva o načinu života u doba Covida-19.

Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Julijana Antić Brautović o pokrenutom projektu za Jutarnji list govori: “Odaziv je velik, već se u par dana javilo dvadesetak građana, sakupili smo šezdesetak predmeta za dokumentaciju, ljudi nam šalju fotografije, video pa i poeziju o koroni. Naravno, prvo digitalno, a kada mogućnosti to dozvole i uživo.”

 

Dokument s pričom

Dodaje kako jedino građa prikupljena na ovaj način, direktno u vrijeme kada se pandemija odvija, može biti autentična i pokazati onima koji će se ovim trenutkom baviti u budućnosti kako je to izgledalo:

“Ovo je doba u kojemu su se preko noći naši životi izmijenili, i važno je razumjeti što se događa. Građane smo zamolili i da nam pošalju svoju priču uz svaki dokument.” Osim dokumentacije, ovaj projekt prikuplja i predmete koje se odnose na život u karanteni, poput rukavica, maski, sredstava za dezinfekciju, zaštitne odjeće, originalnih propusnica, liječničkih i kuhinjskih recepata, vizira, transparenata, pa i knjiga, glazbe ili filmova koje građani gledaju u vrijeme karantene. Dio građe koju sakupljaju iz muzeja objavljuju online preko društvenih mreža.

U svakom je zanimanju, nastavlja Julijana Antić Brautović, važno prepoznati trenutak: “Posao je muzeja prikupljati i interpretirati građu, i to u trenutku. Sve će kasnije biti manje učinkovito i manje vrijedno za neke buduće istraživače.”

Mnogi predmeti svjedoče o svakodnevici. Na fotografiji nazvanoj “Ljubav u doba korone” pokazuje dvoje mladih koji gledaju jedan prema drugom nakon dulje razdvojenosti, ona na pramcu brodića, on na kopnu.

Nonova žičara za dostavu Autori: Meri i Vedran Šerbu Ova žičara i prije je bila u funkciji, kad se nonu Viktoru Šerbuu odnosno njegovom sinu Vedranu i nevjesti Meri ne da “činiti skale”, tj. spuštati se ili penjati na drugi kat. Sada se taj izum pokazao korisnim za dostavu hrane, novina, boja za slikanje i sl.
 

Opskrba kroz prozor

Dubrovački, pak, slikar Viktor Šerbu, najpoznatiji po svojim kolorističkim pejzažima, kao građanin zrelije dobi pridržava se svih pravila o ostanku doma. Na domišljat se način opskrbljuje svim potrebnim stvarima za život u karanteni, a da pritom izbjegava fizički kontakt.

Naime, njegovi nevjesta Meri Šerbu i sin Vedran donose mu potrebne namirnice, a on iz kuće uzima putem kante obješene o uže. Fotografiju su nazvali “Socijalno distanciranje u doba korone – nonova žičara za dostavu hrane”.

Lidija i Slobodan Begić poslali su fotografije dviju djevojčica koje se igraju da jedna od njih ima koronavirus, pa su od ksilofona, konopa za preskakanje i drugih igračaka napravile infuziju i improvizirani respirator.

Koji su joj predmeti za sada najupečatljiviji, pitamo ravnateljicu Dubrovačkih muzeja, uz već spomenute. “Snimke iz Mokošice kada se krajem ožujka pjevao Oliver na balkonima kao podrška onima koji moraju raditi, preslika odluke o mobilizaciji u civilnu zaštitu, maske napravljene u kućnoj radinosti, a neke su od njih jako šarene i zanimljive, fotografije obitelji za kućnim stolom u doba kada se govori o tome da ovih dana obitelji provode više kvalitetnijeg vremena zajedno i slično”, kaže ravnateljica Muzeja i dodaje:

“Ima i dosta fotografija Grada u tišini. Jedna gospođa s Mljeta poslala nam je svoje dvije pjesme. Otkako je u karanteni, svaki dan napiše jednu pjesmu i na kraju će izdati zbirku. Zvali smo i one koje rade u bolnicama, u policiji itd., mnogi su nam rekli kako se nisu sjetili to dokumentirati, ali na našu zamolbu hoće.”

U uputstvu koje su poslali, među ostalim, stoji i: “Materijali koje šaljete mogu biti slučajni, mali trenutci sreće i inspiracije, obiteljskog druženja i zabave, šale, pjesme i plesa, ali i trenutci straha, tuge i zabrinutosti. Snimiti možete i predmete koji imaju specifičnu priču u karanteni.”

Košnja trave pred kneževim dvorom Autor: Petar Ipšić Video prikazuje djelatnika Čistoće kako kosi travu na pločniku pred Kneževim dvorom, jer je trava počela nicati između kamenih ploča
 

Kategorije

Građa se skuplja u sljedećim kategorijama: Škola od doma, Posao nosim kući, Ljubav u četiri zida, Ljubimci i karantena, Sport i tjelovježba, Zabava i igra, Grad koji spava, Ljepota i zdravlje, Kućni krajolici, Oko objeda i stola, Kućanski poslovi, Shopping i korona, Trenutci dokolice, Dječja svakodnevica, Virtualno dvorište, Socijalni život i socijalna distanca, Duhovnost i karantena, Krizni stožer i Kultura za po doma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2020 23:19