SJEĆANJE NA ŽRTVE FAŠIZMA

Vlado Martek u parku Dotrščina "posadio" olovke i gumice; gumice da brišemo ono što ne valja

Vlado Martek, ”Na umjetnicima svijet ostaje”, Dotrščina

 /Virtualni Muzej Dotršićina
U povodu Svjetskog dana mira na ustaškom stratištu postavljena umjetnička intervencija

U povodu Svjetskog dana mira u Spomen-parku Dotrščina u Zagrebu predstavljena je memorijalna umjetnička intervencija u spomen na žrtve fašizma, rad Vlade Marteka nazvan "Na umjetnicima svijet ostaje".

Martek je na Dotrščini napravio metaforu s vrtom, s vrtnim gredicama u kojima nisu posađene biljke već su zataknute gumice i olovke ili su pak gredice prekrivene praznim papirima A4 formata. Naslov rada "Na umjetnicima svijet ostaje" aluzija je da taj prazan papir može biti ispunjen svačim i ničim, našim vrijednostima i stavovima, onim što nam je važno, konačno našom mogućnošću da stvari razumijemo, shvatimo.

image

Memorijalna umjetnicka intervencija "Na umjetnicima svijet ostaje" autora Vlade Marteka u čast žrtvama fašizma

Marko Todorov/Cropix
image

svjetski Dan mira u spomen parku Dotrščina

/Virtualni Muzej Dotršićina

Martek se u ovom radu okrenuo zemlji, u koju se pokapaju ubijeni i umrli, pokazujući da se u zemlju može ubosti olovka, zataknuti gumica, dati prostora razmišljanju, dolaženju do možda nekih drugačijih zaključaka. Na nama je što u tu zemlju "posadimo", koje ideje ugradimo, zemlja prima sve. Gumice su tu da se s njima briše ono što je krivo, što ne valjda.

image

Memorijalna umjetnicka intervencija "Na umjetnicima svijet ostaje" autora Vlade Marteka u cast zrtvama fašizma

Marko Todorov/Cropix
image

svjetski Dan mira u spomen parku Dotrščina

/Virtualni Muzej Dotršićina

Ovo je deseta, jubilarna intervencija, Virtualnog muzeja Dotrščina.

Zahvaljujući gradskoj upravi Tomislava Tomaševića, i osobnom zalaganju dogradonačelnika Luke Koraleta krajem 2022., nakon tri desetljeća, vraćena je info spomen-ploča na glavni ulaz u Dotrščinu.

Na današnjem memorijalu govorili su Saša Šimpraga, osnivač i voditelj Virtualnog muzeja Dotrščina, Darko Šimičić, kustos ovogodišnje memorijalne intervencije, umjetnik i autor Vlado Martek, povjesničar Tvrtko Jakovina, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba Boris Milošević, dr. Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, Amy Lillis, predstavnica američkog veleposlanstva u Hrvatskoj, Simon Thomas, britanski i izraelski veleposlanici u Zagrebu, Simon Thomas i Gary Koren, veleposlanik Države Izrael te Luka Koralet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:05