KRALJICA PERFORMANSA

Vlasta Delimar: Nove nastupe posvećujem najvažnijim muškarcima svog života

 Goran Mehkek/CROPIX
Vlasta Delimar nastupit će u sklopu festivala izvedbenih umjetnosti Perforacije

Javna percepcija Vlaste Delimar kao provokativne kraljice performansa posve je drukčija od onoga kakva je ova umjetnica privatno. Tako je čak i meni pomalo neobično dok mi, brižno, dijeli savjete kako da čajem od žalfije izliječim napukli glas. Naravno, sve je to potpuno pogrešno, jer je scensko lice uvijek neko drugo lice.

Važnost Jermanova utjecaja

Vlasta Delimar, koja je i hrabrost i stav dokazala u nizu javnih nastupa, bilo da je gola jahala Zagrebom kao Lady Godiva ili tako stajala u izlozima zagrebačkih dućana, u tjedan će dana, zajedno sa svojim sadašnjim partnerom Milanom Božićem, izvesti dva performansa posvećena dvojici, uz Božića, najvažnijih muškaraca u njezinom životu: prvom suprugu Željku Jermanu i naj-boljem prijatelju Tomislavu Gotovcu. Ni jednog ni drugog više nema.

- Željko Jerman uvijek je naglašavao hrabrost kao vrlo važnu odliku naše umjetnosti. Kao dobra učenica vjerno sam vježbala hrabrost i u tome često uspijevala. Moji su radovi oduvijek imali miris Jermanova senzibiliteta, a sada, kroz ovaj peformans, želim podsjetiti na važnost njegovog utjecaja, odati priznanje čovjeku koji mi je dao samopuzdanje te kroz vlastitu praksu pokazao koliko se isplati biti beskompromisan i svoj - navodi o bivšem suprugu umjetnica Vlasta Delimar.

Prvi peformans odvit će se večeras u Galeriji SC gdje će glumac Sven Medvešek čitati omiljenu Jermanovu pjesmu Lorelei. Cijeli je prostor galerije uz pomoć tamne tkanine pretvoren u tamnu komoru, a pod je galerije prekriven fotopapirom na kojem će razvijačem stihove pjesme pisati Delimar i Božić, kopirajući tako Jermanove akcije.

Datum 14. listopada ima specifično značenje za Vlastu Delimar. Naime, dvoje se umjetnika upravo na ovaj datum upoznalo, u Malom Kavkazu, danas Hemingwayu, gdje je Jerman sam sjedio za stolom, a ona je samoinicijativno prišla za njegov stol. - Taj datum je i Jerman imao zapisan. Za mene je jako važan jer sam na taj dan ušla na velika vrata u svijet umjetnosti. Oduvijek sam željela biti dio ovog svijeta, i postupno bih i postala, no preko Jermana se sve to ubrzalo. Poznanstvo je bilo fatalno: - Iste večeri predložio je da idemo slušati ploče kod njega.

Pjesma o nestajanju

U performansu Lorelei, posvećenom tom susretu, Vlasta Delimar interpretira pjesmu koja je njezinoj prvoj ljubavi davala, kako kaže, inspiraciju i životnu snagu.

- Medvešek će čitati i pjesmu “Strepnja” Desanke Maksimović, zato što je ta pjesma jednakovrijedna s poezijom života, na koju želim staviti naglasak. Koliko god je Jerman bio buntovnik i anarhist, poezija mu je bila jako važna. Nekad je patetika potrebna i ne treba biti uvijek negativnog predznaka. Jerman je cijeli život pjevao Lorelei, i onda je nestao na dnu mora, kao što završava i pjesma.

Javno vjenčanje

Dvoje umjetnika doslovno su bili spojili umjetnost i život. I svoje su vjenčanje pretvorili u perfomans, javno su preispitivali svoj brak, ona je kao žena sazrijevala javno... No, odnos je bio tako intenzivan da ih je oboje izjedao, i umjetnica je u jednom trenu zaključila da je odnos ove snage neizdrživ i da je za obolje najbolje da prekinu svoju vezu. Ostali su prijatelji.

Performans, pak, za umjetničina najbolja prijatelja Tomislava Gotovca, odnosno Antonia G. Lauera, odvit će se na Trgu bana Jelačića, tjedan dana kasnije, sljedeći četvrtak, u sklopu festivala Peforacije. Vlasta Delimar i Milan Božić popet će se visoko iznad prolaznika na Trgu bana Jelačića uz pomoć dizalica na kamionu i vikati ime velikog umjetnika.

Trg kao pozornica

- Razglas će biti tako snažan da prolaznici neće ništa čuti, niti zvuk vlastitih glasova, niti tramvaje koji tuda prolaze. Izvikivat ćemo slogove njegovog imena: Antonio Gotovac Lauer. Sve na temelju njegova posljednjeg nastupa koji je imao u Štaglincu. Gotovac je, naime, kao mali mucao, a njegov posljednji performanse bio je posvećen upravo tom njegovom problemu iz djetinjstva.

- Izabrali smo glavni trg zato što je to bilo Tomovo mjesto, njegova pozornica, njegovo sveto mjesto. Boravio je na Trgu kao da je u svojoj sobi, tu je živio svakodnevni život. Mnogo je svojih nastupa imao upravo ovdje. Naravno, da i u našem nastupu ima egzibicionizma. Svaki je umjetnik egzibicionist, to je govorio i Gotovac.

Kako bi podsjetili na opus velikog Gotovca, Božić i Delimar za sljedeću godinu pripremaju performans u čak osam hrvatskih gradova, u kojima je nastupao i ovaj umjetnik: - Gotovčev opus ne smije potonuti u zaborav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:33