Primopredaja

Vraćeno vrijedno arheološko blago iz Turske koje se pokušalo prošvercati u Hrvatsku

Predmeti su zapljenjeni kod turskog drzavljana na graničnom prijelazu Bajakovo u prosincu 2021. godine.
 

 Ronald Gorsic/Cropix
Među zaplijenjenim su predmetima i male figure, primjerice bizantski brončani relikvijar u obliku križa, te prstenje

U Ministarstvu kulture i medija održana je primopredaja zaplijenjenih arheoloških predmeta Republici Turskoj.

Naime, turskom je državljaninu na graničnom prijelazu Bajakovo u prosincu 2021. godine zaplijenjeno više od tisuću arheoloških predmeta, među kojima se ističu kovanice koje datiraju iz razdoblja između petog stoljeća prije Krista i jedanaestog stoljeća poslije Krista. Među zaplijenjenim su predmetima i male figure, primjerice bizantski brončani relikvijar u obliku križa, te prstenje. Navedeni arheološki predmeti privremeno su se čuvali u Gradskom muzeju u Vinkovcima, gdje je obavljena preliminarna stručna obrada i katalogizacija.

- Riječ je o novcu grčkih kolonija, Rima i Bizanta, kovanicama s područja Mediterana. Među spomenutim kovanicama atenske su tetradrahme, prema mojem mišljenju jedne od najljepših kovanica - otkrio je Hrvoje Vulić, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci. - Među kovanicama je pronađeno i pet kurusa koji datiraju iz 1959. godine. Ta činjenica, kao i ona da se pod mikroskopom pokazalo da su kurusi pronađeni u istim uvjetima kao i ostale kovanice, ukazuju na to da dolaze s područja Turske. Turci će dalje istražiti o kojem je dijelu njihove zemlje riječ - objasnio je Vulić.

image

Mustafa Babur Hizlan, Anja Jelavić

Ronald Gorsic/Cropix
image

Pronađeni predmeti

Ronald Gorsic/Cropix

Ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić predmete je predala veleposlaniku Republike Turske u Hrvatskoj Mustafi Babüru Hizlanu te Burcu Ozdemir, predstavnici turskog Ministarstva kulture i turizma.

Nakon što je potpisana primopredaja, veleposlanik Mustafa Babür Hizlan zahvalio je na dobroj brizi o kulturnom dobru Republike Turske te je napomenuo da se radi o drugoj primopredaji u kratkom vremenu. Naime, prethodna je održana prije samo tri mjeseca. Turski veleposlanik je izrazio zadovoljstvo suradnjom dviju zemalja, koju smatra primjerom dobrog zajedničkog rada s ciljem zaštite kulturnog naslijeđa. - Hrvatske su vlasti intervenirale na vrijeme i time spriječile ilegalnu trgovinu kulturnim dobrom - dodala je Ozdemir.

- Nadam se da će u naš muzej dolaziti što manje ovakvih zbirki jer bi to bio znak da se manje ilegalno trguje. S druge se strane nadam da će ih biti više jer je to pokazatelj da policija aktivno obavlja svoj posao - zaključio je Vulić, zahvalivši policiji i Carini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:32