SLAVNE BOCE COCA COLE

Warhol dostigao Matissea i Picassa

Za Warholovim djelima vlada pomama, prekjučer su dva njegova djela postigla cijenu od gotovo 100 milijuna dolara

Slika boce Coca-Cole Andyja Warhola na aukciji u Sothebyju prodana je za nevjerojatnih 22 milijuna dolara, a njegov rad s “Men in Her Life”, s fotografijama Elizabeth Taylor prodan je u aukcijskoj kući Phillips za 63,4 milijuna.

Svi žele pop art

Za Warholom vlada pomama. Njegovi radovi redovito se prodaju po cijenama koje premašuju prvotne procjene aukcionara i sada je dostigao Matissea i Picassa. Warhol predvodi novi trend na tržištu umjetnina - okretanje kupaca od impresionista i slikara moderne prema pop-artu i suvremenoj umjetnosti.

Pet rekorda

Priča se da novi trend pumpaju novi milijarderi, ponajviše Rusi, a trgovci umjetninama tvrde da je to posljedica svojevrsne emancipacije takvih kupaca, jer čini se da više ne kupuju samo statusne simbole, što su bili impresionisti, nego ono što vole, a vole instant-poruke pop-arta. Nakon pada uslijed financijske krize 2008., oporavljeno tržište umjetnina i dalje fantastično raste, prekjučerašnje aukcije napravile su promet od 222,4 milijuna dolara, što je iznad očekivanja. Od 54 ponuđena djela 91 posto je našlo nove vlasnike, a pet suvremenih umjetnika oborilo je rekorde. Dva djela Gerharda Richtera prodana su za 13,23 milijuna, “Figura u pokretu” Francisa Bacona za 14 milijuna, a Rothkova slika bez naslova prodana je za 22,5 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 18:41