Svjetski dizajneri

Za plakate o toleranciji na riječkom Korzu valja se nadati da neće proći poput onih u Zagrebu

Mirko Ilić
 Bozo Radic/Cropix
Putujuću izložbu dosad je vidjelo 250 tisuća ljudi, a predstavljena je od Bangkoka do Reykjavika. Nastala je na poticaj Mirka lića

Kad smo zadnji put pisali o plakatima međunarodnih dizajnera koji pozivaju na toleranciju, a koji su nastali na poziv Mirka Ilića, bilo je to kada je serija tih plakata izložena u javnom prostoru u Zagrebu, na ogradi uz Botanički vrt. Noć nakon što su plakati postavljeni, išarani su neprimjerenim govorom mržnje. To je, među ostalim, bio još jedan pokazatelj zašto nam ti plakati trebaju. Sličnih je incidenata, nažalost, bilo još. Sada je izložba otvorena na riječkom Korzu, gdje će se moći pogledati na panelima do 23. ožujka. Organizator ove izložbe riječka je udruga Drugo more, uz Ilićevu organizaciju Tolerance Project Inc., a sve se odvija u sklopu projekta Rijeka EPK 2020. Putujuću izložbu dosad je vidjelo više od 250 tisuća ljudi, a samo u 2020. predstavljena je u dvadesetak gradova - od Bangkoka do Reykjavika.

image
Plakat Dejana Kršića

Od domaćih dizajnera, na riječkoj se izložbi mogu vidjeti plakati Dejana Kršića, Borisa Bućana, Roberta Čanka, Borisa Ljubičića i Svena Sorića.

Mirko Ilić hrvatski je dizajner s međunarodnom karijerom, koju je ponajviše ostvario u Americi. Na suradnju da rade plakate vezane uz temu tolerancije pozvao je mnoge svoje kolege, među kojima su Milton Glaser, autor kultnog znaka I Heart New York, potom Niklaus Troxler, dobro poznat i ljubiteljima jazz glazbe, Petar Bilankov i mnogi drugi. Od 2017. godine, kad je osmišljena izložba, plakate je izradilo oko 160 dizajnera.

Svoje razmišljanje o toleranciji i polazište za izložbu Ilić je objasnio navodeći da su “najčešći razlozi netolerancije pripadanje ‘pogrešnom’ plemenu, ‘pogrešna’ boja kože, ‘pogrešna’ seksualna orijentacija, ‘pogrešna’ religija. Tri od ova četiri ‘pogrešna’ razloga prouzrokovana su rođenjem. A to je nešto za što osoba, zapravo, nije odgovorna. Dakle, ne toleriraju te onakvoga kakav si rođen”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:48