SPORNA REKLAMA

Zabranili su reklamu Calvina Kleina: ‘Prikazuje ženu kao seksualni objekt‘

Sporna reklama

 Asa/Swns/Profimedia/Asa/swns/profimedia
Na plakatu je britanska pjevačica FKA Twigs prikazana s košuljom prebačenom preko tijela, ispod koje se nazire dojka

Reklama Calvina Kleina s pjevačicom FKA Twigs zabranjena je u Velikoj Britaniji od strane ASA-e (Advertising Standards Authority) uz obrazloženje da je predstavljena kao "stereotipni seksualni objekt".

Na plakatu je britanska pjevačica čije je pravo ime Tahliah Debrett Barnett prikazana s košuljom prebačenom preko tijela, ispod koje za nazire dojka i bočna strana stražnjice, uz natpis "Calvins ili ništa".

Kako izvještava The Guardian dvije su se osobe žalile na reklamu, tvrdeći da su fotografije pretjerano i neprikladno seksualizirane te uvredljive. Iz ASA-e su se složili te izdali o cijelom slučaju priopćenje u kojem se među ostalim konstatira da je u reklami korištena golotinja te da je fokus na fizičkim značajkama modela, a ne na odjeći koja se reklamira.

ASA je također opisala reklamu neodgovornom uz tvrdnju da bi mogla izazvati "ozbiljne prekršaje". Iz tih razloga reklama koja se prvi put pojavila u travnju 2023. više se ne smije pojaviti u obliku zbog kojeg su dobili žalbe, zaključili su u ASA-i.

Dvoje podnositelja pritužbe također su se usprotivili reklamama za Calvin Klein u kojima je prikazana manekenka Kendall Jenner, no ASA ih je smatrala prihvatljivima, rekavši da jedna u kojoj manekenka rukama prekriva grudi nije napravljena "na način koji je prikazuje kao seksualni objekt", a ostalo spada u granice prihvatljivog oglašavanja donjeg rublja.

Oglasio se i Calvin Klein: "Slike nisu bile vulgarne i prikazivale su dvije samouvjerene i snažne žene koje su se odlučile poistovjetiti s brendom Calvin Klein, a reklame su sadržavale progresivnu i prosvijećenu poruku." U Calvin Kleinu smatraju i da su poze koje su zauzele i FKA Twigs i Jenner "prirodne i neutralne".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:20