POVRATAK UMJETNIČKOG DJELA

Zadarskim franjevcima vraćen ukradeni procesijski križ iz 14. stoljeća

U crkvi Svetog Frane održana je svečanost povrata procesijskog križa riznici franjevačkog samostana iz koje je otuđen 1974. godine

 Luka Gerlanc/Cropix
Križ je 2009. pronašao Donal Cooper, profesor s Cambridgea.Od tada su trajali kontinuirani pokušaji Ministarstva kulture i medija te hrvatskih policijskih i pravosudnih tijela, uz angažman predstavnika Samostana sv. Frane prema talijanskim institucijama, da se križ vrati

Gotovo pola stoljeća nakon što je ukraden, u riznicu Samostana sv. Frane u Zadru u petak je vraćen procesijski ophodni križ iz 14. stoljeća. Nestao je davne 1974. godine iz samostana, za jedne noći, ukraden sa skupinom vrijednih predmeta.Za križ se pretpostavlja da je rad majstora Francesca da Milana, autora čuvene škrinje svetog Šimuna.

"Ovo je vjerojatno jedan od najvrednijih umjetničkih predmeta kulturno-povijesne baštine koji se vratio u Hrvatsku, a koji je bio otuđen.", izjavila je Nina Obuljen, ministrica kulture i medija.

Križ je 2009. pronašao Donal Cooper, profesor s Cambridgea.

Od tada su trajali kontinuirani pokušaji Ministarstva kulture i medija te hrvatskih policijskih i pravosudnih tijela, uz angažman predstavnika Samostana sv. Frane prema talijanskim institucijama, da se križ vrati.

Ministrica je istaknula da je obitelj Lia, koja je legalno kupila križ na aukciji i izložila ga u muzeju u gradu La Speziji, napravila važnu gestu pristavši vratiti ga Hrvatskoj.

"Svaki križ znak je spasenja, a ovaj križ je osim svega i iznimno vrijedno umjetničko djelo. Ovo je važan trenutak za našu franjevačku zajednicu, za Zadar i za Hrvatsku", rekao je fra Stipe Nosić, gvardijan franjevačkog samostana na svečanosti predaje ukradenoga križa.

"Od trenutka kada smo saznali od hrvatskoga konzula u Italiji da postoji zahtjev za povrat križa, odmah smo se pokrenuli i željeli učiniti sve da se križ vrati, ne samo zbog njegove materijalne vrijednosti nego zbog onoga što on zaista predstavlja. Naš muzej u La Spezie nije, mi osjećamo veliko zadovoljstvo i sretni smo zato što je križ vraćen kamo pripada. Taj križ obogaćuje sve nas kao ljude", kazao je gradonačelnik La Spezije Pierluigi Peracchini.

Stručnjak za srednjovjekovnu umjetnost, profesor Donal Cooper, je 2009. istražujući po talijanskim muzejima, posve neočekivano u vitrini Muzeja "Amadeo Lia" u gradu La Speziji prepoznao je križ koji je ukraden zadarskim franjevcima. Povijest križa i priču o njegovom nestanku dr. Cooper je znao zahvaljujući suradnji s dr. Marijanom Kovačević sa Sveučilišta u Zadru. Cooper je, nakon što ga je identificirao, saznao da je križ 1975. godine, ne znajući da je ukraden, na aukciji u Sotheby‘su u Londonu kupio poznati talijanski kolekcionar srednjovjekovnih umjetnina Amadeo Lia. Lia ga je godinama čuvao u svojoj kući, potom 1996. godine darovao gradskom muzeju u La Speziji koji nosi njegovo ime.

Tko je ukrao blago zadarskih franjevaca do danas nije utvrđeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:22