OD 15.RUJNA

‘Zagreb će stati uz bok New Yorku i Berlinu‘. Evo što donosi ovogodišnja Artupunktura

Luka Korlaet, Martina Bienenfeld

 Biljana Blivajs/Cropix/Cropix
‘TZGZ ima obavezu poticati, podržavati i promovirati kulturu u Zagrebu i pokazati što sve grad Zagreb nudi‘

U Laubi je predstavljena ovogodišnja Artupunktura, bogati kulturno-umjetnički projekt Turističke zajednice grada Zagreba i partnera, koji će glavnome gradu od 15. rujna "pružiti terapiju umjetnošću".

Prošlogodišnje, premijerno izdanje projekta (koji je zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet ovom prilikom nazvao "kaleidoskopom koncepata, ideja i pristupa") u koje je bilo uključeno osmero partnera, oživjelo je grad, a budući da će mu se ove godine pridružiti još petnaest novih i veoma različitih projekata, utjecaj bi mogao biti još značajniji.

Sveukupnost projekta ukratko je predstavila direktorica TZGZ-e Martina Bienenfeld, a na njeno izlaganje su se s najvažnijim informacijama o pojedinačnim projektima nadovezali direktor Kuće Lauba Tomislav Kličko, koautor Projekta Ilica Aleksandar Battista Ilić te suradnice na projektu "UpArt" i "Art Future" Ana Mikin i Martina Lucić Čanak.

image


Konferencija povodom drugog izdanja umjetničke platforme Artupunktura 2022. Govorili su Luka Korlaet, Martina Bienenfeld, Tomislav Kličko, Aleksandar Battista Ilić, Martina Lucić Čanak, Ana Mikin.

Biljana Blivajs/Cropix/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix/Cropix
image

Luka Korlaet, Martina Bienenfeld, Tomislav Kličko

Biljana Blivajs/Cropix/Cropix

"TZGZ ima obavezu poticati, podržavati i promovirati kulturu u Zagrebu i pokazati što sve grad Zagreb nudi, posebice u ovom jesenskom razdoblju", istaknula je Bienenfeld, koja kulturu smatra važnim aspektom razvoja turizma ovoga grada.

Među vrijednim projektima ističe se "Art & Grad", koji je Kličko opisao kao "najveću umjetničku intervenciju u Zagrebu ikad". Cilj projekta je "aplikacija umjetnosti na mjesta gdje obično stoje komercijalni plakati te "čišćenje kakofonije komercijalnih poruka".

Ponovno sudjelovanje na Artupunkturi najavio je koautor "Projekta Ilica".

"Umjesto da ostaje zatvorena u elitnim umjetničkim institucijama zahvaljujući "Q‘ART-u" umjetnost izlazi u zajednicu, dok "Galerija Ilica" prikazuje Zagreb u zadnjih sto godina kao fenomen avangardne, performativne, konceptualne, radikalne i angažirane umjetnosti te ukazuje na njen utjecaj na svjetsku umjetnost.

Zahvaljujući ovome projektu možemo uvidjeti kakve vrijednosti imamo ", zaključuje.

image

Aleksandar Battista Ilić

Biljana Blivajs/Cropix/Cropix

Pažnju bi mogli privući i "Art Future", koji se bavi digitalnom umjetnosti te "UpArt" i njegova instalacija "Pupoljci", koji fokus stavljaju na održivu umjetnost.

"Zagreb će ovom prilikom nakratko sati uz bok gradovima poput New Yorka, Berlina i Hong Konga, koji predvode polje digitalne umjetnosti. Ova izložba, prva toga tipa u Jugoistočnoj Europi, donosi nešto inovativno i novo u konzumaciju umjetnosti i zabave te promovira hrvatske umjetnike i startupe", kaže Lucić Čanak.

image

Martina Lucić Čanak

Biljana Blivajs/Cropix/Cropix

Novu perspektivu predstavlja i umjetnička instalacija "Pupoljci" u okviru projekta "UpArt" koja, prema riječima suradnice na projektu Ane Mikin, "spaja etiku i estetiku te korisno i lijepo stvarajući vizualno atraktivnu umjetnost iz otpadnog materijala".

TZGZ i partneri građane pozivaju da se odazovu i u moru zanimljivih sadržaja pronađu nešto za sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:46