Grlimo vas glazbom

Zagrebačka filharmonija je baš ‘boga za bradu‘ uhvatila sa šefom dirigentom Davidom Runtzom

Dirigent Dawid Runtz
 
 Luka Stanzl/pixsell
Koncert u Tvornici kulture je bio poseban, a sada odlaze na turneju po Slavoniji

Ne znam smije li se reći, no Zagrebačka filharmonija je baš boga za bradu uhvatila sa svojim šefom dirigentom Davidom Runtzom! Još od vremena karizmatičnog Japanca Kazushija Ona nije se vidjela ni čula takva uzajamna ljubav između stranog dirigenta i našega orkestra. Tek s jednom razlikom, omiljeni Kazushi je nakon zagrebačkog razdoblja ostvario svjetsku karijeru, a 29-godišnji Poljak već je stigao s njom.

U prvoj godini mandata pratila ga je, kao i ostale korona, a uz nju i zagrebački potres, no jasni su tragovi nakon završetke ove sezone itekako ostali. S ovim sjajnim glazbenikom naši su izvrsni Filharmoničari dobili dodatnu vrijednost vidljivog entuzijazma koji polira i brusi repertoar izvanstandardnih odabira. Ostvarili su sezonu herojski se seljakajući od nemila do nedraga, a ni u jednom nastupu nije se osjetilo tek puko odrađivanje.
U petak, 14. svibnja, završili su s Runtzom sezonu u Tvornici kulture, ovih dana odlaze na mini turneju po Slavoniji, a već 21. svibnja očekuje ih otvorenje ljetnih glazbenih zbivanja u prostoru između Dvorane "Lisinski" i zgrade Matice hrvatskih iseljenika. Naradili su se kao nijedan drugi zagrebački ansambl te se treba nadati da će netko od onih koji nagrađuju i trud i kvalitetu to i primijetiti.


"Tvornički" program bio je poseban. Najpoznatiji norveški romantik Edvard Grieg i slavni glazbeni Finac Jean Sibelius utoplili su svoje, reklo bi se sjevernjačke temperamente finim tkanjem Griegove prve suite op. 46 iz opsežne partiture za Ibsenova "Peera Gynta", glazbe manje programatske, a više doživljajne u odnosu na predložak, a onda je u Sibeliusovoj 2. simfoniji u D-duru op. 43 eksplodirala snaga velikoga orkestra, bez obzira o kojoj se sekvenci radilo, tamnim dubokim gudačima, mikrostrukturama puhača ili, pak, u blistavom zvuku raspjevanog finala pod vodstvom izvrsne koncertne majstorice Sidonije Lebar. Utjecaj i energija Davida Runtza na zagrebačke filharmoničare, njegova preciznost i entuzijazam dragocjeni su i, nadajmo se, dugotrajni. Sezonu su nazvali "Grlimo vas glazbom"! No, zagrljaj je bio i hrana za svaku dušu koja je svirala i slušala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:25