TONI FRANOVIĆ

Zagrebački slikar u Legradu je stvorio ekološko imanje na kojem uzgaja guske, patke, koze...

Toni Franović

U Koprivnici izlaže nove radove koje je naslikao u izolaciji svog legradskog ateljea

Sve do kraja kolovoza u Koprivnici traje velika izložba novog ciklusa slikara Tonija Franovića, pod nazivom "Rastakanje". Franovićevu izložbu u Galeriji Koprivnica čini pedesetak ulja na platnu, nastalih tijekom proteklih nekoliko mjeseci u Legradu.

Rastakanje iz naslova izložbe, kako ističe kustosica Draženka Jalšić Ernečić, odnosi se na "rastakanje prostora i vremena" u slikarevu legradskom ateljeu, a "odražava stanje duha i životni pristup u kojem umjetnik inzistira na izolaciji kao odabiru kojim pronalazi lijek za svoje nemire i snove".

image

Toni Franović: Legrad

image

Rad Tonija Franovića na izložbi u Koprivnici

image

Izložba novog ciklusa Tonija Franovića "Rastakanje" u Galeriji Koprivnica traje do kraja kolovoza

Zagrebački umjetnik, čiji su zaštitni znak pejzaži snažnog kolorita i ekspresije, posljednjih se godina, naime, skrasio u Legradu, gdje je stvorio pravo ekološko imanje - uzgaja guske, patke, koze, brine se o velikom vrtu koji je koncipiran prema specifičnim metodama koje je sam razvio. Također, tu je i nezaobilazni radni prostor, u ateljeu u sklopu kuće, gdje svakodnevno radi na novim slikama nadahnutim, dakako, prirodom u koju je uronjen.

Kako je sâm umjetnik rekao u razgovoru za Jutarnji list, njegov život u Legradu sasvim je drugačiji od onog koji je vodio prije. "Sve je ovdje podvrgnuto prirodnim okolnostima. Rano idem spavati, nemam noćnog života, osim ako ne slikam do prekasno, ali to izbjegavam. Ujutro se dignem već sa svanućem, ako ne počnem odmah slikati, jer spavam na galeriji u ateljeu, i čim se spustim dolje vidim sliku, no to je rijetko. Nemam ovdje nikakvih obaveza, mogu slikati cijeli dan, ako nisam na fakultetu sa studentima."

Prema riječima autorice izložbe, taj majstor pejzaža u rastakanju prostora što ga okružuje pronalazi novi pristup krajoliku: "Franović kao koloristički virtuoz u krajoliku nalazi nepresušni izvor inspiracije, preispituje dezintegraciju kao ideju koja odražava krug života u kojem jednaku vrijednost posjeduju raspadanje i rast, život i odumiranje. Posebno naglašava srozavanje i urušavanje vrijednosti, nestajanje i urušavanje, eroziju materije, siromašenje duha i zatiranje civilizacije kakvu poznajemo. Rastakanje poput kolektivne psihoze prostora i vremena na svakom koraku naglašava važnost ateljea u kojem je nastao ciklus prikazan na izložbi. Među legradskim vodama Toni Franović ukida ideju krajolika kao klasične štafelajne slike." q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 02:27