NAJBOLJA ARHITEKTURA

Zanima li vas kako je živjeti u luksuznoj zgradi u Veslačkoj ulici? Saznat ćete o tome na predavanju

Poslovno stambena zgrada Veslačka projekt je arhitekata Svebora Andrijevća i Luke Korlaeta.

 Berislava Picek/Cropix
Na predavanju Svebora Andrijevića u Orisu, osim Veslačke, teme su i poslovna zgrada Centar 2000 u Radničkoj cesti u Zagrebu i javno-infrastrukturna građevina Vodosprema Zabok

U ponedjeljak, 13. svibnja, u 18 sati u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) održava se predavanje Večeri u Orisu: Svebor Andrijević - Prošireni program. Predavanje će moderirati Maroje Mrduljaš, a gost je Luka Korlaet.

Predavanjem će se potaknuti pitanje koliko arhitekti/ce danas mogu utjecati na programske zadatosti u vrlo skučenim okvirima svoga djelovanja između investitora, složene legislative i financijskih ograničenja i ponuditi u svojim projektima nešto više od pukog rješavanja pretpostavljenih problema. Je li jedna od najvažnijih zadaća arhitekata/ica danas preuzeti ulogu angažiranog i odgovornog aktera na arhitektonsko-urbanističkoj, tržišnoj i društvenoj sceni spremnog da inzistira na mijenjanju postojećih i definiranju novih programa. Nadalje, propituje se važnost i uloga programa u arhitektonskom kontekstu i koliko njegovo proširivanje, promjena ili kombiniranje više programa utječe na ostale elemente u projektantskom procesu i koliko su brojni dionici tih procesa spremni radi toga korigirati svoje stavove i očekivanja.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Prezentirat će se tri realizirana projekta različitih namjena; stambena zgrada u Veslačkoj ulici u Zagrebu, poslovna zgrada Centar 2000 u Radničkoj cesti u Zagrebu i javno-infrastrukturna građevina Vodosprema Zabok. Određenim programskim iskoracima, na ovim projektima, uspjela se stvoriti nova, dodana vrijednost te se doprinijelo kvaliteti prostora i načinu na koji se on koristi.

Autroi stambeno-poslovne zgrade Veslačka su Svebor Andrijević i Luka Korlaet, a investitor je Alfastan grupa d.o.o.

Investitor poslovne zgrade D3, Centar 2000 autora Svebora Andrijevića i Senke Dombi je Oktavijan d.o.o., dok je investitor Vodospreme Zabok autora Svebora Andrijevića i Jasne Zmaić Zagorski vodovod d.o.o.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Svebor Andrijević rođen je 1969. godine u Zagrebu. Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je i doktorirao 2015. Na istom fakultetu od 2002. sudjeluje u nastavi na Katedri za arhitektonsko projektiranje i Katedri za urbanizam, prostorno planiranje i pejzažnu arhitekturu. Od 2006. vodi vlastiti arhitektonski ured. Dobitnik Medalje za arhitekturu Hrvatske komore arhitekata za Stambeni sklop Jordanovac 2018., te BIG SEE Architecture Award 2019. za isti projekt. Nominiran za nagradu "Drago Galić" Udruženja hrvatskih arhitekata 2018. Nominiran za nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu - Mies van der Rohe Award za stambeno-poslovnu zgradu u Cesarčevoj ulici u Zagrebu 2015. i za Stambeni sklop Jordanovac 2019. Od 2022. član je Nacionalnog odbora EUROPAN-a Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:54