SVE O HOTELU

Zanima vas kako je prespavati u hotelu u Praškoj ulici u Zagrebu? Mramor u WC-u isti je kao na crkvi

 Damjan Tadic/Cropix
U ponedjeljak u 18 sati u Oris Kući arhitekture održava se predavanje ‘Ivanišin. Kabashi. Arhitekti – Hotel u Praškoj‘ na kojemu ćete saznati sve o ovom hotelu

U ponedjeljak 27. svibnja, s početkom u 18 sati u Oris Kući arhitekture održava se predavanje Večeri u Orisu: Ivanišin. Kabashi. Arhitekti – Hotel u Praškoj. Predavanje moderira Ante Nikša Bilić, a gosti su Renata Waldgoni, Katarina Ivanišin Kardum, Rok Ercegovič.

Arhitektonski projektni ured Ivanišin. Kabashi. Arhitekti osnovali su Krunoslav Ivanišin i Lulzim Kabashi u Dubrovniku i Zagrebu 2003. godine. Projektirali su i izveli građevine različitih mjerila i namjena za privatne, javne naručitelje te sudjelovali i pobijedili na više natječaja u Hrvatskoj i inozemstvu. Krunoslav Ivanišin doktor je znanosti, izvanredni profesor arhitektonskog projektiranja na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Njihova ostvarenja stambene arhitekture pet puta su nominirana za Nagradu "Drago Galić" koju su dobili 2020. godine za Villu u pogledu u Dubrovniku. Predavali su i izlagali na hrvatskim i međunarodnim institucijama, uključujući i Međunarodnu izložbu arhitekture na Venecijanskom bijenalu 2010. godine.

image

Arhitekti Krunoslav Ivanišin i Lulzim Kabashi

Boris Kovacev/Cropix
image

Hotel u Praškoj

Damjan Tadić/

Odnos arhitekture i grada

Odabrane projekte predstavili su na izložbi Projekti i stvari u Oris Kući arhitekture 2021. godine te su tom prigodom izdali istoimenu knjigu. S njima danas projektiraju i grade arhitekti/ce Iva Ivas, Jelena Šošić, Ivan Mostahinić, Lovro Markus i Petar Planinić.

Na predavanju u sklopu Večeri u Orisu razgovarat će o tome kako se projekt materijalizira, o odnosu arhitekture, slika i crteža te o interpolaciji i kontekstu zagrebačkog Donjeg grada.

Autori su nagrađivani arhitekti Krunoslav Ivanišin i Lulzim Kabashi, a vlasnici konzorcij iz Albanije.

Kako smo pisali, u hotelu Praškoj ulici soba ima 26, hotel ima pet zvjezdica, šest katova. Gradnja je započela 2018. godine.

"Kad ulazite u hotel, primijetit ćete da smo izbjegli stepenice, umjesto njih napravili smo nekoliko nivoa, rampi. Pratili smo liniju same ulice. Nema granica javnog i privatnog, građani mogu ući u dvorište i kafić u prizemlju, kao i restoran na krovu. Tu su i izlozi za buduće dućane."

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

Iz dvorišta se vide i ostale etaže, sa zelenilom. Povezani su s tzv. uglovnicom Singer, kako se često naziva zgrada na uglu Praške i Jelačićeva trga, gdje će se, govori nam Kabashi, u skoroj budućnosti naći još tri luksuzna apartmana i spa na samom krovu.

"Tamni koridor vodi prema ulazu: materijali su u građenju mnogi, a najviše smo vremena možda potrošili na finu obradu betona. Pazili smo na svaki detalj. Fasada je, dakle, transparentna, a posjetitelji su odijeljeni velikim zastorima." Kad ih razgrnu, iz nekih od prostora promatra se, dakle, obližnja građevina, no naziru se u daljini i obrisi Katedrale u rekonstrukciji. Pravi doživljaj boravka u centru grada.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

Recepcija je dominantno u crvenoj boji, riječ je o kamenu red jasperu. Stolice u atriju djelo su Le Corbusiera. Okrugli su pak lusteri načičkani jedan pokraj drugog. Dvojica arhitekata sami su osmislili male lampe uz uzglavlje, okrugla oblika, pa su, da bi se pratili oblici, postavljene i ove velike. Kabashi će dalje reći da mu je jedno od najdražih mjesta u hotelu bar s dugačkim šankom, uokolo su stolice Rietveld, djelo poznatog dizajnera Gerrita Rietvelda te hrvatskog klasika Bernarda Bernardija.

Stolice Bernarda Bernardija

I WC je pažljivo uređen, tamo su, također, stolice koje je napravio Bernardo Bernardi. Muški i ženski WC su povezani, dominira mramor. "Isti se mramor nalazi na crkvi Svetog Marka u Veneciji ili na Aja Sofiji", rekli su nam u tom razgovoru ovi arhitekti. "Materijale smo birali pažljivo, bilo da se radi o betonu, drvu ili stropu od pjenastog aluminija, srebrnog", kaže Kabashi.

U razgovoru su nam tada dvojica arhitekata rekli: "U Zagrebu gradimo interpolaciju hotela u Praškoj ulici broj 4, usred grada. Sad je obnova Donjeg grada prioritet, pa kanimo energiju usmjeriti u tom smjeru, projektiranju zamjenskih građevina. Tu se brzo nešto mora napraviti jer inače neće biti grada."

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 12:02