RADOVI VRIJEDNI OKO 6,8 MILIJUNA KN

ZAPOČET NAJVEĆI INFRASTRUKTURNI ZAHVAT U RIJECI ZA EPK 2020. Muzej moderne i suvremene umjetnosti uskoro više neće biti podstanar

Gradilište u H-objektu bivšeg kompleksa Rikard Benčić
 Matija Djanješić / CROPIX

Počeli su radovi na pretvaranju bivšeg tvorničkog kompleksa Rikard Benčić u „umjetnički kvart“, što je najveći infrastrukturni zahvat koji prati projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020.

Prvi je na redu Muzej moderne i suvremene umjetnosti koji će se useliti u takozvani H objekt. Kako je prilikom jučerašnjeg obilaska gradilišta najavio Slaven Tolj, ravnatelj te institucije, prva izložba u novom prostoru zakazana je za 15. rujna ove godine, za kada je predviđeno useljenje, bez obzira hoće li zgrada do tada biti u potpunosti završena. Radovi na novom MMSU koji, po prvi puta u povijesti Rijeke, više neće biti „podstanar“, vrijedni su oko 6,8 milijuna kuna, a izvode prema glavnom projektu izrađenom po glavnom projektantu Dinku Peračiću, diplomiranom inženjeru arhitekture.

Osim te institucije, u sklopu budućeg „umjetničkog kvarta“ u Benčiću bit će i Gradska knjižnica Rijeka te Dječja kuća (interaktivni muzej posvećen djeci) s nizom popratnih sadržaja iz domene kulture i umjetnosti. Sve skupa trebalo bi, po riječima riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, biti dovršeno do 2020. godine.

Rijeka, 170217.
Obilazak gradilista  u H-objektu bivseg kompleksa Rikard Bencic, u koji ce se preseliti Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Trenutno se izvode gradjevinski, obrtnicki i instalaterski radovi, prema glavnom projektu izradjenom po glavnom projektantu Dinku Peracicu, dipl.ing.arh.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanješić / CROPIX

Budući će se MMSU protezati na 1550 četvornih metara površine, a pored izložbenih prostora, koji će zauzimati najveći dio objekta, sadržat će prostor za predavanja, depo za knjige iz fundusa muzeja, uredske prostore, kao i prostor za glazbeno-scenska događanja u prizemlju, u prostorima gdje su svojevremeno djelovali Otvorena scena Belveder i udruga Spirit. U prošloj godini izvedeni su radovi građenja stubišta između prizemlja i prvog kata u vrijednosti od 542.128,350 kuna. Radovi na zamjeni dijela stolarije, također započeti prošle godine, još se izvode. Njihova vrijednost je 391.862,50 kn, a izvodi tvrtka Eding d.o.o. Zagreb. U prvoj etapi, za potrebe MMSU-a u funkciju će se staviti dio prizemlja i prvi kat zapadnog krila, dvorana na prvom katu spojnog južnog volumena i dijelovi središnjeg spojnog dijela na prizemlju i prvom katu H građevine. Puna funkcionalnost muzeja sa svim potrebnim sadržajima realizirat će se u drugoj etapi u proširenja MMSU-a na ostatak prostora u prizemlju i dvije gornje etaže.

U siječnju su započeli radovi na adaptaciji. Glavni izvođač radova je tvrtka VG5 d.o.o. Ljubljana, Slovenija. Vrijednost ugovorenih radova je 5.907.670,11 kn, rok izvođenja radova je svibanj 2017. godine.

Rijeka, 170217.
Obilazak gradilista  u H-objektu bivseg kompleksa Rikard Bencic, u koji ce se preseliti Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Trenutno se izvode gradjevinski, obrtnicki i instalaterski radovi, prema glavnom projektu izradjenom po glavnom projektantu Dinku Peracicu, dipl.ing.arh. Na fotografiji: Slaven Tolj, ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i Emina Visnic, direktorica drustva Rijeka 2020 d.o.o.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanješić / CROPIX
Na fotografiji: Slaven Tolj i Emina Višnić

Gradilište u Benčiću danas su obišle „jake snage“ EPK, između ostalih, direktorica Agencije Rijeka – EPK 2020 Emina Višnić, ravnatelj MMSU-a i umjetnički direktor EPK Slaven Tolj, riječki pročelnik za kulturu Ivan Šarar, kao i gosti iz Ljubljane koji su bili impresionirani viđenim. Inače, Grad Rijeka je prijavio Upravnu zgradu (Palaču šećerane) u kompleksu Benčić i brod Galeb na natječaj za obnovu kulturne baštine koji će se financirati iz EU fondova i do sada uspješno prošao četiri od sedam krugova evaluacije prijave. Palača šećerane postat će novi dom Muzeja grada Rijeke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:26