‘RATNICI OD TERAKOTE‘

Zasad ih je iskopano dvije tisuće, no svake godine nalaze se novi. Njihove cipele otkrivaju jednu od najvećih zagonetki...

 Leon Neal/afp/profimedia/Leon Neal/afp/profimedia
Ovu značajnu povijesnu ostavštinu tematizira novi Netflixov dokumentarac

Otkako su prije pola stoljeća otkrivene, kineske figure ratnika od terakote u prirodnoj veličini nisu prestale otkrivati intrigantne zanimljivosti o vojnicima prvog kineskog cara Qina Shi Huanga. Ovu vrijednu zbirku slučajno je sjeveroistočno od grada Xi‘ana kopajući izvor pronašla grupa farmera. Nalazište, koje su locirali u blizini careva groba, bacilo je svjetlo na život u doba drevne dinastije Qin, pisao je BBC o ovoj značajnoj povijesnoj ostavštini koju tematizira nadolazeći Netflixov dokumentarac "Tajne ratnika od terakote" (od 12. lipnja).

Neke od novootkrivenih informacija povezane su, primjerice, s cipelama tih 2200 godina starih skulptura. Preliminarna analiza obuće ukazuje na to da je ona možda igrala "vitalnu ulogu" u vojsci te pridonijela njenim pobjedama.

Dvoje kineskih istraživača u svojoj je studiji, koja još nije objavljena u znanstvenom časopisu niti su je ispitali drugi stručnjaci, analizirala cipele klečećeg strijelca. Nakon što je izrađena kopija obuće (posegnuli su za tehnikama i materijalima za koje se zna da su korišteni u doba kada su ratnici izrađeni), ona je uspoređena s dvama parovima modernih cipela s "tisuću slojeva". Ispostavilo se da su replike izrazito fleksibilne, da su bile "ugodnije, stabilnije i efikasnije" za hodanje te da su đonovi bili otporniji na klizanje u vlažnim uvjetima. Upijajući materijal korišten za izradu đona također je trebao omogućavati spretno kretanje po zahtjevnom terenu.

Đonovi su bili izrazito mekani i udobni te veoma savitljivi, smatra Cha Na, jedna od osoba koje su sudjelovale u studiji.

Podjednako fascinantna je, piše BBC, i odjeća ratnika, koja je bila u bojama slatkiša.

Kada su ratnici od terakote prvotno izrađeni, obojeni su u kričavo crvene, ljubičaste te zelene nijanse, za koje se vjeruje da su odgovarale bojama odjeće koju su nosili sami vojnici. Spomenute boje nisu preživjele uvjete u kojima su se ratnici od terakote našli, poput vatre, poplave... Ipak, nekoliko ratnika uspjelo je u velikoj mjeri sačuvati originalne boje.

Boja koja je bila prisutna na licu, kosi te odjeći po izlaganju okolišu u roku od par minuta bi dehidrirala i ogulila se, a pošto bi iščeznula, ostala bi samo gola glinena površina.

Studija iz 2019. godine ustanovila je da su pigmente originalno miješali s raznim fiksatorima baziranima na proteinu poput jaja, životinjskih ljepila i mlijeka prije no što su ih nanosili na vojnike kako bi se fiksirala boja. Pokazalo se i da su fiksatori boje na različitim skulpturama bili različiti, što ukazuje na to da su oni koji su figure bojili materijale nalazili lokalno ili se tijekom procesa izrade oslanjali na vlastite navike. Lak korišten na pečenoj glini prije bojanja dobivao se iz procesiranog biljnog soka te je bio iznimno osjetljiv na promjene u vlažnosti. Iz tog se razloga lako suši i peruta te, posljedično, skida boju. Nasreću, znanstvenici i stručnjaci za konzervaciju razvijaju načine za prezervaciju polikromatskih uzoraka.

Rekonstrukcije temeljene na ovome istraživanju sugeriraju i da je modni izričaj vojnika podrazumijevao neusklađene boje. Svi su vojni rangovi nosili kričave kombinacije boja, otkrio je Yuan Zhongyi, jedan od prvih arheologa koji su iskopinu posjetili još 1974. godine.

Yuan, kojeg su kineski mediji prozvali "ocem ratnika od terakote", boje vojničkih kostima detaljno je opisao u studiji objavljenoj 2001. godine. Ustvrdio je tada da je jedan general nosio dugi, grimizni sloj odjeće, preko kojeg su dolazili dugi, tamnoljubičasti kaput i par roza-zelenih hlača. Uz tu je odjevnu kombinaciju nosio i smeđu krunu, smeđe cipele i šareni oklop pričvršćen grimiznim strunama. Drugi je pak klečeći vojnik iskopan u dugom, zelenom kaputu s grimiznim ovratnikom i rukavima, plavim hlačama prekrivenim ljubičastim štitnikom za noge. Na glavni je nosio grimiznu traku, a na nogama crno-smeđe cipele.

Posebnu pažnju privukla je ljubičasta boja. Mnogi istražitelji pretpostavljaju da su taoistički redovnici na "kineski ljubičasti" pigment nabasali sasvim slučajno stvarajući od stakla umjetni žad. Redovnici su, vjeruju, eksperimentirali dodajući bariju različite minerale koji su sadržavali bakar.

Prema Yuanovu istraživanju, upravo je ljubičasta, uz plavu, crvenu i zelenu, među vojnicima bila jedna od najpopularnijih boja.

Ratnici su, vjeruju neki istraživači, izrađeni prema stvarnim portretima. Naime, grupa istraživača 2022. godine analizirala je crte lica 58 ratnika i 29 modernih, kineskih etničkih grupa. Crte lica ratnika, ustanovili su, "u velikoj mjeri podsjećaju" na ona suvremenih Kineza. Prema studiji, skulpture najviše nalikuju ljudima iz sjeverne i zapadne Kine.

Narod Qin potječe sa zapada Kine, tvrdi arheologinja Li Xiuzhen (University College London), a dio njihove vojske činio je narod Rong sačinjen od raznih nomadskih plemena sa sjeverozapada, koji je narod Qin osvojio. Zajedno su se borili protiv šest drugih država pa "mnogi ratnici od terakote" imaju, veli Li, crte lica naroda Rong".

"Naše istraživanje nam je još jednom pokazalo da oni koji su izradili ratnike od terakote nisu bili samo obrtnici nego i umjetnici koji su svoja umjetnička djela temeljili na stvarnosti", zaključila je Li.

Zasad je iskopano 2000 ratnika od terakote, no svake godine nalaze se novi, koji bi mogli istraživačima otkriti nove informacije o drevnoj Kini i dinastiji Qin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 13:03